Zaboravite na Alchajmera: Ovo je svima dostupan lek za ovu opasnu bolest

Autor: menshealth, Republika

Lifestyle

17.05.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici sa Stenford univerziteta, smatraju da su pronašli rešenje za ovu, do sada neizlečivu bolest. Lek je jednostavno podizanje imunog sistema.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači su otkrili da nervne ćelije odumiru zbog toga što druge ćelije, zvane mikroglija, zadužene za čišćenje mozga od virusa i bakterija, ne urade svoj posao.

Te ćelije funkcionišu dobro u mladosti, ali kako godine prolaze, protein EP2 ih sprečava da obavljaju svoj posao kako treba.

Naučnici su pokazali da blokiranje ovog proteina omogućava ćelijama čistačima da ponovo nesmetano obavljaju svoj posao i uklone lepljive plakove koji oštećuju nervne ćelije kod obolelih od Alchajmera.

Oni su uspeli da miševima obolelim od ove bolesti povrate pamćenje blokiranjem proteina EP2.

Ono što je još interesantnije je to da su tokom eksperimentisanja naučnici uspeli da genetskim inžinjeringom naprave miševe koji uopšte nemaju pomenuti protein i ti miševi nisu ni mogli da razviju bilo kakav oblik demencije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading