EKSPERIMENT UŽIVO? Kakva je veza porasta broja obolelih od raka i osiromašenog uranijuma?

Autor: TV Prva

Lifestyle

24.03.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvadeset godina je prošlo od početka vazdušnih napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Znamo li posledice?

Za 78 dana, poginulo je 2.500 hiljada ljudi, 6.000 civila je ranjeno, a materjalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Kakva je veza porasta broja obolelih od raka i osiromašenog uranijuma?

Doktorka Mirjana Anđelković Lukić, stručnjak za eksplozive, kaže da je Srbija i dalje zagađena od bombi.

- Svi požari koji su nastali na rezervoarima nafte rasprostrli su se po vazduhu, prostrli po zemlji i ostali u zemljištu. To jeste eksperiment uživo.

Profesor doktor Alek Račić tvrdi da je bombardovanje bilo zapravo eksperiment NATO-a.

Foto: Tanjug/V. Dimitrijević

- Prvo su osiromašenim uranijumom bombardovali Irak 1991. godine odnosno pustinju, pa Bosnu i Hercegovinu 1995. u brdsko-planinskim predelima znači nastavak eksperimenta, pa 1999. SRJ gde je bombardovana petrohemijska industrija i energetska postrojenja da bi se ustanovilo kroz eksprement kakva je šteta po stanovništvo.

Račić kaže da je tražio još u decembru 2002. godine tačan sastav bombi, ali da nije dobio što znači da ga NATO krije.

- Direktna ratna šteta iznosi 105 milijardi dolara, navedite mi jednog predsednika vlade koji je to tražio - dodao je doktor.

Foto: Public

Koscenarista dokumentarnog filma "Eksperiment naživo", koji se danas i sutra emituje na TV Prva, Miloje Nešić kaže da je oko 40 sagovornika stručnjaka i obolelih govorilo o toj temi.

Da li je u bombardovanju bilo problematičnije radiološko ili hemijsko zagađenje, zašto su podaci o merenju zračenja i zdravlju onih koji su bili izloženi bombardovanim lokacijama pod velom tajni? I da li je ovo bombardovanje zaista bilo ekperiment naživo? 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading