Rana večera otežava mršavljenje: Najčešće greške kod držanja dijete

Autor:

Lifestyle

24.08.2017

22:16 >> 17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo sve žene i muškarci sa viškom kilograma žele efikasno da smršaju u što kraćem vremenskom periodu, pa zato posežu za raznim dijetama i naporno vežbaju, ali, uprkos tome, ne postižu željene rezultate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nije svaka dijeta dobra po zdravlje

Mnogi od nas prave greške jer nije baš uvek najjasnije šta i koliko treba jesti, a šta treba izbegavati. Tako je došlo do nastanka brojnih mitova vezanih za dijetu u koje većina nas veruje, a koji nas u stvari udaljavaju od postavljenih ciljeva vezanih za gubitak kilograma. Evo onih najčešćih zabluda koje stoje na putu mršavljenja.

Lak doručak

Lagan prvi obrok može da uspori metabolizam i izazove određene hormonalne promene koje ugrožavaju proces mršavljenja. Ako ne zadovoljite potrebe za hranljivim materijama nakon pauze od osam do devet sati, može se desiti da za sledeći obrok pojedete više i budete gladniji. Osim toga što nam daju energiju, namirnice kao što su mleko, ovas, koštunjavo i sveže voće predstavljaju odličan izvor važnih hranljivih materija poput kalcijuma, gvožđa, proteina i vlakana. Uz bogat doručak se lakše poštuje ishrana u kojoj se kontrolišu kalorije tokom dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Lak doručak nije rešenje za mršavljenje

Unosite samo jednu grupu namirnica

Organizmu je potrebna balansirana ishrana da bi mogao da funkcioniše. Važno je ne gladovati i organizmu obezbediti osnovnu količinu proteina, vlakana i masti. Najgore što možete da uradite svom telu jeste da ga lišite osnovnih grupa namirnica jer su vam sve one potrebne čak i kod mršavljenja. Izbor bezglutenske ili vegetarijanske ishrane bez nekog posebnog razloga može više da škodi nego da koristi.

 

 

Ne kontrolišete porcije

Možete da se prebacite sa belog na hleb sa žitaricama od celog zrna, ali poenta je i da primenjujete kontrolu porcija. To što su varijante na koje ste prešli zdravije od onih prethodnih, ne znači da možete da ih unosite u neograničenim količinama.

Jedete rano, a ležete kasno

Najčešći savet kod mršavljenja jeste da večerate pre sedam sati uveče. Veliki problem je u tome ako večerate tako rano, a na spavanje odlazite kasno. Zato vaš organizam prirodno ogladni do ponoći i tada je teško odupreti se iskušenju. Čak i ako uspete da savladate poriv za hranom, ujutro se može dogoditi da pojedete više. Zato ili idite na spavanje rano ili večerajte malo kasnije, a tada vodite računa da obrok sadrži manje kalorija od svih glavnih obroka u toku dana.

Ne verujete u značaj užine

Da biste brzo smršali, važno je da vam metabolizam bude u funkciji tokom celog dana. Zato treba da jedete često (male porcije), na svaka tri do četiri sata tokom dana. Idealno bi bilo da užinate između doručka i ručka, i to činiju voća ili salate, a onda opet između ručka i večere, i to malo koštunjavog voća, svežeg povrća sa umakom od humusa ili ražanog hleba sa puterom od kikirikija ili badema. Duge pauze između obroka mogu da dovedu do skoka nivoa šećera u krvi, što dovodi do jačeg osećaja gladi.

 

RepublikaFoto: pixabay.com

Jedete samo namirnice sa malo kalorija

Dijeta za mršavljenje ne znači da možete da jedete samo namirnice koje imaju malo kalorija. Vaši obroci treba da se sastoje od onih namirnica koje vas duže drže sitim kao što su voće i žitarice od celog zrna bogati vlaknima i one koje daju osećaj sitosti kao što su ovas i jaja. Tako nećete imati potrebu da se prejedete.

 

 

Ne pijete dovoljno vode

Umesto da pijete dosta vode, pravite sokove od zeleniša i voća. Ovo je verovatno najveća greška koju pravite. Vlakna predstavljaju najbolju odbranu od skladištenja masti i podstiču mršavljenje, a pravljenje sokova od zeleniša i voća može da dovede do gubitka vlakana. Zamena vode drugim napicima može da uveća unos kalorija. Pijenje vode pomaže u kontroli apetita jer organizam ponekad može da pomeša žeđ i dehidrataciju sa osećajem gladi.

 Jedete premalo, a vežbate previše

Suština mršavljenja leži u balansu i postojanosti. Ako drastično smanjite kalorije, a izložite se intenzivnom vežbanju, samo ćete usporiti metabolizam i tempo mršavljenja. Može se dogoditi da vaš apetit ne može da se prilagodi novoj restriktivnoj dijeti, a nagli prelazak na visok stepen fizičke aktivnosti može da optereti vaš organizam. Pronađite balans između broja kalorija koje unosite i broja kalorija koje treba da potrošite.

Pročitajte još: Ko je kriv što se gojite!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading