ZAŠTO PSI JEDU TRAVU?

Autor: b92.net, Republika

Lifestyle

22.09.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina vlasnika pasa barem jednom je videlo svog ljubimca kako jede travu. Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovo, naizgled, čudno ponašanje, ali nijedan odgovor nije konačan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najčešće objašnjenje za jedenje trave jeste da to pomaže psu da pročisti svoj sistem. Poput ljudi, i psi mogu patiti od gastrointestinalnih problema. 

Ukoliko pas pati od ovog problema, možete da primetite kako panično želi da napusti kuću. Kada se to desi, pas će odmah krenuti da žvaće travu i guta biljke u celosti. 

Trava dovodi do iritacije creva što uzrokuje povraćanje – ovo pomaže psu da se posle toga bolje oseća, tako barem tvrdi jedna od teorija. 

 

U studiji žurnala "Applied Animal Behaviour Science" istraživači su otkrili da, iako konzumacija trave ne dovodi uvek do povraćanja, psi koji su izgledali bolesno pre jedenja trave izgledali su bolje nakon povraćanja u poređenju sa psima koji nisu bili bolesni i koji su isto jeli travu. 

Jedna od teorija tvrdi da psi jedu travu samo zato što mogu i žele da je jedu. U pojedinim slučajevima se čini kao da psi traže određenu vrstu biljke. Nakon njenog identifikovanja, pas će je mirno grickati. 

U ovom slučaju, moguće je da pas traži određenu biljku kako bi nadomestio određene nutrijente koji mu nedostaju i koje ne dobija u svojoj normalnoj ishrani kao što su vlakna i minerali. 


Vukovi i druge divlje životinje redovno jedu biljke, što ukazuje na to da je ovakvo ponašanje pasa sasvim normalno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading