PUTUJETE SA PSOM: Evo koliko često treba da pravite pauze

Autor: petface.net

Lifestyle

18.09.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada putujete sa psom u automobilu svaka vožnja koja traje duže od 60 minuta zahteva da pravite pauze. U zavisnosti od prirode psa i njegovih potreba, odredite intervale u kojima ćete praviti pauze. Neki psi mogu duže vreme da se voze, a neki već posle tridesetak minuta pokazuju znake nervoze ili dosade pa im je potrebna promena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kada putujete, odmarajte i vi i vaš ljubimac

Generalno govoreći, pauze treba obavezno praviti najviše posle 60 minuta vožnje, ali kao što smo rekli, to može biti i češće.

Ukoliko pas počne da pokazuje nervozu time što će češće da ustaje, menja mesto na kome leži, cvili, ubrzano dahće, bali ili čak počne da povraća trenutak je da što pre pronađete odgovarajuće mesto za pauzu.

OPREZ: Ne puštajte ljubimca uz ivicu puta!

Odgovarajuće mesto za pauzu znači da treba da izaberete mesto za pauzu koje je bezbedno za vašeg psa. To mogu biti specijalno postavljena odmorišta na autoputevima, benzinske stanice koje imaju izdvojene parkinge i prostor za odmor, pa čak i sporedni putevi na kojima nema intezivnog saobraćaja. Nikako nemojte puštati psa neposredno uz ivicu puta jer buka koja dolazi sa puta od drugih vozila može da ga preplaši i izazove paničan beg. Pravac bekstva je potpuno nepredvidiv, a u najgorem slučaju to može da bude sredina puta sa nesagledivim posledicama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako ima uslova, poigrajte se malo sa psom tokom pauze

Psa izvedite iz vozila na povocu, prošetajte ga da upozna okolinu, a ako ima mogućnosti pustite ga i da se istrči. Posvetite mu pažnju, jer tokom vožnje to niste mogli da mu pružite. Poigrajte se sa njim ukoliko ima uslova za to i pohvalite za ponašanje tokom proteklog puta i ohrabrite ga za nastavak putovanja.

Kome su potrebne češće pauze?

Treba imati u vidu da su nešto češće pauze potrebne onim psima koji se voze u čvrstim transporterima ili kavezima jer u njima ima manje prostora za udoban smeštaj ljubimca

Pokupite sve za sobom i psom

Tokom pauze, pas će najverovatnije obaviti i fiziološke radnje što će umnogome olakšati dalji put. Naravno, ukoliko se radi o velikoj nuždi, potrudite se da pokupite produkte i uklonite ih neškodljivo u nekoj od postojećih kanti za smeće.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prilikom pauze, ponudite psu svežu pijaću vodu. Putovanje i vožnja predstavljaju stres za ljubimca što po pravilu izaziva i povećanu žeđ. Naravno ni u ovome ne treba preterivati. Previše vode može izazvati mučninu ali i povećanje potrebe za mokrenjem pa će to biti nova prilika za pauzu koja nije planirana.

Izbegavajte davanje hrane tokom putovanja pa samim tim i tokom pauze

Hrana će dodatno otežati stomak ljubimca i može izazvati mučninu i potrebu za povraćanjem. Uostalom, pravila pripreme ljubimca za putovanje predviđaju da se psu koji treba da putuje automobilom uskrati hrana bar 4 sata pre samog putovanja.

Dužinu trajanja pauze odredite sami u odnosu na ukupnu dužinu putovanja, broj planiranih pauza i ponašanje ljubimca tokom vožnje. Međutim ukoliko se zna da je pauza od 15 minuta na svakih 2 sata vožnje preporučljiva i vama kao vozaču ne bi bilo loše da taj princip primenite i u slučaju vašeg psa. Odmor od vožnje je potreban i vozaču i svim putnicima, pa to neka bude osnovni princip kada određujete dužinu pauze.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading