Nama je dovoljno 8 sati sna, a EVO koliko bi trebalo da spavaju naši psi!

Autor: petface.net

Lifestyle

29.08.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od ljudi, koji su veći deo dana budni, a spavaju noću i dovoljan im je san u proseku od osam sati, psi nemaju takav način spavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Psi neretko zaspu i po nekoliko puta tokom dana. Vreme koje provode spavajući zavisi od različitih faktora: starosti psa, zdravstvenog stanja, fizičke sposobnosti. Zato se s pravom pitamo, koliko im je sna potrebno? Mnogo je toga što ulazi u konačan zbir sati za spavanje

Ni veterinari ni drugi naučnici nisu ustanovili tačno zbog čega psi spavaju toliko dugo u toku dana. Spavanje je važno, osvežavajuće i prijatno za vašeg ljubimca. Većina pasa u proseku spava oko 14 sati dnevno. 

  • Psi se lako prilagode kada je u pitanju san. Za razliku od ljudi, njima ni promena okoline ni "promena kreveta" ne smeta. Ako se u okolini psa nešto događa, dok spava, lako će se probuditi i "odložiti" san na neko vreme.
  • Potrebe za spavanjem, u zavisnosti od rase, mogu da budu različite. Rasama poput bernardinaca, mastifa, pirinejskog planinskog psa generalno je potrebno više sna od prosečnih 14 sati. Oni spavaju oko 18 sati dnevno, dok je većini pasa dovoljno oko 14 sati sna. Radoznalim i razigranim štencima, koji su svakog dana u pronalazačkoj ekspediciji, potrebno je oko 18 do 20 sati sna dnevno kako bi se pripremili za sledeći naporan dan. 
  • Psi prolaze kroz različite faze spavanja. Nakon prve faze uspavljivanja, psi ulaze u sporu fazu sna, kada su moždani talasi i puls usporeni. Tada pas postaje potpuno opušten. Oko desetak minuta kasnije nastupa REM faza (rapid eye movement). Ako primetite da se vaš ljubimac trza, da pomera noge kao da trči, to znači da on nešto sanja i da je u REM fazi. 
  • Psi spavaju više od ljudi, ali njihov san nije tako dubok. Dužina sna kod psa zavisi od aktivnosti, zdravstvenog stanja i slično. Psi svoje obrasce spavanja prilagođavaju tako da mogu uvek da budu fokusirani na okolinu, kako bi bili na oprezu kada se nešto događa. Ostatak vremena spavaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading