ŠOK OTKRIĆE! PSI MOGU DA OTKRIJU RAK PO MIRISU URINA

Autor:

Lifestyle

28.08.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deo britanskog medicinskog istraživanja je obuka pasa s ciljem da budu u stanju da otkriju rak creva, najavili su istraživači.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tokom trogodišnje obuke u "Hull and East Yorkshire Hospital Trust", psi će trenirati da nauče razliku između urina zdravog i bolesnog čoveka. Naime oni će tokom obuke njušiti uzorke urina od 2.000 zdravih i bolesnih pacijenata kako bi stekli sposobnost da otkriju bolest.

Psi su poznati po jakom čulu mirisa kojim mogu otkriti tragove, a u ovom slučaju bi mogli otkriti miris čiji je uzročnik rak creva. Oni su u stanju da otkriju sitne koncentracije mirisa, a u ranijim istraživanjima imali su uspeh od čak 93 posto pri otkrivanju raka prostate, takođe prema uzorcima urina.

Istraživači se nadaju da će novi metod povećati mogućnost ranog otkrivanja bolesti i smanjiti potrebu za invazivnom procedurom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading