Mogu li psi da budu vegetarijanci?

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

18.07.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi se mogu prilagoditi i vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, ali to je uvek izbor vlasnika, a ne psa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

– Psi se mogu prilagoditii vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, ali da je to njihov izbor, sigurno – ne! Pas će kao i njegov predak vuk pritrčati prvo komadu mesa, a ne kombinaciji šargarepe, graška i pirinča. Psi su se razvili kao mesojedi, ali pripitomljavanje i život pored čoveka napravili su od njih omnivore. Tačnije rečeno, više nisu striktni mesojedi. Hiljade godina ishrane mesom, ali i povrćem i žitaricama s ljudske trpeze, dovele su do malih modifikacija psećeg metabolizma u pravcu ovakve, mešovite ishrane. U našoj zemlji još uvek gledanje ljudi na vegetarijansku ishranu nije zastupljeno tako duboko i čvrsto da se kao jako unutrašnje uverenje vlasnika oslikava i na njegovog ljubimca. Uglavnom vlasnici koji su vegani ili vegetarijanci i dalje hrane svoje pse „prirodno” – ishranom koja sadrži meso i mesne prerađevine. Zato se u našoj zemlji tek od skora može pronaći komercijalna vegetarijanska hrana - objašnjava dr vet. med. Tamaru Stanojević, stručnjaka za ishranu pasa, za Pet magazin.

Nutritivne potrebe

Osnovni cilj ishrane je obezbediti organizmu odgovarajuću količinu energije, kao i sastojaka s gradivnom i funkcionalnom ulogom.

- Vegetarijanski obrok može zadovoljiti sve nutritivne potrebe psa. Animalni proteini mogu biti obezbeđeni proteinima iz jaja – vrhunskog, 100% biološki vrednog izvora proteina, ribe i drugih alternativnih izvora (insekti, alge), a u veganskoj ishrani pravilnom kombinacijom različitih biljaka kao izvora proteina, jer je potrebno obezbediti organizmu sve neophodne aminokiseline. U vegetarijanski ili veganski obrok potrebno je dodati i neki od multivitaminsko-mineralnih preparata – objašnjava dr Stanojević.

RepublikaFoto: pixabay.com

Konsultacija s veterinarom

Da bi pas bio zdrav, a hranjen hranom bez mesa, naša sagovornica naglašava da bi ishrana morala biti uravnoteženog sastava koji odgovara nutritivnom profilu psa (standardi AAFCO, NRC ili FEDIAF – organizacije proizvođača hrane), bilo da je u pitanju komercijalna vegetarijanska hrana ili domaća, pripremljena u konsultaciji s veterinarom.

– Naročito bi pažljivo trebalo planirati ishranu štenadi, pre svega štenadi velikih rasa, kuja u priplodu i starijih pasa. Njihove potrebe su specifične i moraju se ispratiti odgovarajućom ishranom kako ne bi došlo do deficita nekog hranljivog sastojka - kaže veterinar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading