SRPSKI TELEGRAF I LE PETIT APELUJU NA SVE HEROJE: Spaseno mače pripremite za novi dom

Autor:

Lifestyle

22.06.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada spasete životinju s ulice, najpre je treba odvesti na prvi pregled kod veterinara, od koga ćete dobiti uputstva za ishranu i dalju negu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mače treba što pre odneti kod veterinara na prvi pregled

Problem zapostavljenih mačića sve je veći, a njihov broj na ulici se ne smanjuje. Srećom, postoje dobri ljudi kojima savest ne dozvoljava da ih ostave da se sami bore za svoju egzistenciju. Ukoliko ste postali spasilac male mace sa ulice, trebalo bi da se upoznate sa potrebama tek rođenih životinja, a Srpski telegraf otkriva kako da im najlakše pomognete da stanu na noge pre udomljavanja.

NEPRIPREMLJENI HEROJI

- Prema mačkama i drugim životinjama se treba ophoditi kao i prema ljudima i svaki čovek koji pomogne bespomoćnom biću na ulici za nas je heroj - rekao je za Srpski telegraf Miloš Arizović iz felinološkog društva Le PETit, koje se bori za dobrobit mačaka. On je dodao da svako ko spase mače sa ulice treba prvo da mu pomogne, pa da tek onda da pokuša da ga udomi.

- Mače treba što pre odneti kod veterinara na prvi pregled. Veterinar će proceniti koliko je mače staro i dati veoma korisna uputstva za ishranu i dalju negu. Ako mače ima buvice, parazite, neku infekciju ili virusno oboljenje, veterinar će to veoma brzo i lako sanirati - kažu iz Le PETita i poručuju da mačiće u prvim nedeljama treba često ušuškavati kako bi im bilo toplo jer nemaju regulaciju telesne temperature.

RepublikaFoto: Ivan Jekić
Le PETit udomljava mace

ČEŠĆE HRANJENJE

Malim macama je potrebno malo hrane, ali je moraju unositi često i pomoću cucle ili šprica koji se mogu nabaviti u pet-šopovima.

- Moraju da se hrane često, preko dana na svaka tri-četiri sata, a noću razmaci mogu biti duži. Možete ih hraniti mlekom u prahu za mačiće, koje se može nabaviti u veterinarskoj apoteci - otkriva Arizović.

Kada mačići nakon nekoliko nedelja stanu na noge i kada budu bili u mogućnosti da se sami hrane i prazne, možete im potražiti novi dom. Felinološko društvo Le PETit vam u tome može pomoći. Sve informacije možete pronaći na njihovom sajtu Lepetit.rs.

Pripremite sami obroke

Hrana sa mlekom bez laktoze (za 1 dl hrane)

Sastojci:

  • 1/3 mleka bez laktoze
  • 1/3 punomasne pavlake/milerama
  • 1/3 probiotskog jogurta
  • žumance, obavezno sveže i dobro oprano od belanca (ili komadić maslaca)

Prirpema:

U ovu smesu dodati malo infuzione glukoze, koja se može naći u apotekama, ili malo meda ili šećera. Voditi računa da smesa ne bude mnogo gusta. Najbolja gustina je slična testu za palačinke ili malo ređa od njega. Ako je pregusto, smesu razrediti mlekom ili jogurtom. Hranu treba pripremati svakog dana, držati je na hladnom mestu i grejati po potrebi. Visoka higijena se podrazumeva.
Konzumiranje: Smesu mačićima davati putem šprica ili cucle za male životinje (kupuje se u bolje snabdevenim pet-šopovima).

Zamena za mleko bez laktoze (za 1 dl hrane)

Sastojci:

  • 1/6 prokuvane vode
  • 2/6 punomasne pavlake/milerama
  • 3/6 probiotskog jogurta
RepublikaFoto: Ivan Jekić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading