NAUČITE PAPAGAJA DA PRIČA U 9 KORAKA

Autor:

Lifestyle

04.06.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi papagaji imaju anatomiju da nauče ljudski govor, zato se samo malo potrudite i videće da je razgovor sa papagajem nešto što će vas zasmejati do suza i učiniti svaki dan lepšim. Koliko će dobro vaš pernati ljubimacgovoriti zavisi od same vrste.

RepublikaFoto: pixabay.com
Strpljenje je ključ ukoliko želite da ćaskate sa svojim pernatim prijateljem

Dakle, ako želite da naučite papagaja da priča, evo nekoliko važnih saveta koje treba slediti.

1. Izaberite pravu pticu

Ako ste vrlo ozbiljni i želite papagaja koji govori, verovatno ćete želeti da razmotrite da dobijete vrstu koja je poznata po govoru. Sve papagaji mogu da imitiraju ljudske zvukove, ali neki su mnogo bolji od ostalih. Na primer, najbolje ptica za govora je Kongo – afrički sivi papagaj. Amazon papagaj takođe ima tendenciju da dobro uči, ali neke vrste papagaja su često otporne na učenje. Pročitajte neka istraživanja o pojedinim vrstama pre nego što odaberete papagaja.

2. Počnite sa rečima koje se odnose na hranu

Počnite sa rečima koje se odnose na omiljene poslastice vašeg papagaja. Počnite sa omiljenom hranom, kao što su orasi ili banane. Recite reč svaki put kada nudite hranu. Vremenom će papagaj prepoznati i naučiti reči koje se odnose na dobijanje njegove posebne poslastice.

3. Govorite sa oduševljenjem

Svako ko je ikada imao papagaja zna, da papagaj najčešće pokupi ružne reči i da ptice imaju tendenciju da uživaju da ih ponavljaju. Možete koristiti ovo u svoju korist. Recite reči koje želite da vaš ljubimac zapamti, ali glasno. Ptica će najverovatnije da pokupi uzbudljive reči i fraze.

4. Nagradite papagaja za reči koje je naučio

Ako vaš ljubimac kaže nešto što zvuči kao reč koju želite da nauči, nagradite to. Trebalo bi da ponovite tu reč, tako da vaša ptica bude u stanju da jasnije govori sledeći put. U skladu sa nagradom, primetićete da ptica govore bolje i povećava svoj vokabular.

5. Razgovarajte sa svojom pticom sve vreme

Pričajte sa svojom pticom dok pripremate večeru ili u bilo koje vreme dok ste u sobi sa vašom pticom. Vaš papagaj će naučiti mnogo brže ako čuje da često govorite. Govorite sa entuzijazmom za najbolje rezultate. Nije bitno o čemu pričate. Možete objasniti šta radite ili govoriti o svom danu na poslu ili čak evocirati neka sećanja. Poenta je da upoznate svog ljubimca sa dosta reči.

RepublikaFoto: pixabay.com

6. Upoznajte papagaja sa drugim pticama koje pričaju

Papagaji mogu da uče jedni od drugih, tako da samo napred i omogućite im druženje. Vaš ljubimac će uživati u društvu i može se vratiti sa nekoliko novih izraza. Većina papagaja su vrlo društveni i ne vole da budu sami. Uvek im je potrebna dodatna pažnja.

7. Ponavljajte reči

Nemojte se fokusirati toliko na nove reči koje se ne nalaze u naučenom vokabularu. Moguće je da papagaji zaborave reči koje su nekada naučili, ako ih više ne koristite. Da bi to izbegli, proverite papagaja s vremena na vreme i vidite da li je obogatio svoj vokabular novim naučenim rečima, umesto da naučene reči zameni novim rečima.

8. Smanjite ometanje

Svaka sesija učenja treba da se uradi sa što manje ometanja. Postavite pticu na T štandu tako da obraća pažnju na vas. Uklonite igračke iz oblasti osim ako ih ne koristite da naučite papagaja neku novu reč. Svu spoljnu buku treba smanjiti, ako je moguće.

9. Budite strpljivi

Veoma je važno da budete strpljivi. Može potrajati dok vaš ljubimac nauči da govori. Ovde je strpljenje ključ. Odvojite vreme da vežbate govor. Redovna praksa će pomoći vašem papagaju da uči brže. Dok većina ptica ne zahtevaju mnogo vremena, velike su šanse da će vaš papagaj uživati u vremenu druženja, tako da samo napred i razgovarajte sa svojim kućnim ljubimcem neko vreme. Papagajima je zabava na prvom mestu, tako da im je potrebno vreme i da se igraju u toku dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading