ANIMAL'S BEST FRIEND: Udruženju BETA nagrada za brigu o životinjama

Autor:

Lifestyle

06.03.2018

13:24 >> 13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kinološko društvo Novi Beograd i magazin "Zov" dodelili su nagradu Animal's best friend udruženju BETA (Better empathy towards animals).

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Miloš Đuričić, osnivač udruženja BETA

Ova nagrada se dodeljuje pojedincu ili organizaciji koja je svojim radom najviše doprinela dobrobiti životinja u Srbiji. Jednoglasnu odluku da drugu po redu nagradu ove godine dobije BETA doneo je žiri koji je sačinjen od predstavnika revije "Zov", Kinološkg društvo Novi Beograd i emisije Pet frendli.

Milošu Đuričiću, osnivaču udruženja BETA nagradu je predala Sofija Kujundžić iz organizacije Animal rescue Serbia, koja je prošle godine dobila ovo priznanje.

On je izjavio da nije očekivao da će baš ove godine njegovo udruženje dobiti nagradu, jer je i ranijih godina delovalo i imalo mnogo uspeha.

- Po samim brojkama i statistici, 2017. godina nije bila baš najuspešnija u dosadašnjem našem radu. U prošloj godini smo ugovorili nekoliko ozbiljnijih projekata koji će se odvijati u raznim gradovima, s obzirom da BETA funkcioniše u Beogradu, Zaječaru, Knjaževcu i Zrenjaninu. Ovi projekti su drugačiji od onih kojima se obično bave udruženja u Srbiji - rekao je Miloš po dobijanju nagrade i istakao da se udruženje BETA bavi prevencijom, kažnjavanjem neodgovornih, edukacijom ili promocijom vrednosti, kako bi izbegli kasnije sanacije, što ih po njemu izdvaja od drugih. On je pozvao i vlasti da se uključe u borbu za zaštitu životinja jer bez potpune sinergije društva po tom pitanju neće biti ni vidljivijih rezultata.

- Svako priznanje znači jer daje dodatni entuzijazam i energiju da nastavimo dalje. BETA je kompletno volontersko udruženje i samim tim broj članova i aktivnosti fluktuira iz godine u godinu. Ovo nam daje jak vetar u leđa i mi ćemo se truditi da to opravdamo kako bi smo sledeće godine uzdignutog čela mogli da predamo ovu nagradu zaslužnim borcima - rekao je Miloš za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Sofija Kujundžić predaje Milošu pehar

Pitali smo ga i da li postoji neko spasavanje koje je na njega ostavilo najjači utisak i koje najviše pamti, ali on nije želeo da izdvaja pojedinačne slučajeve.

- Mnogo je životinja prošlo kroz BETA-u ali uvek najjači utisak ostavljaju životinje koje prođu kroz naše domove. Mi nemamo azil i većinu životinja smeštamo po privatnim domovima ili plaćenim pansionima. Uvek se više vežete za te životinje koje sa vama provedu nekoliko meseci. Sa njima se čovek najviše srodi. Sve one dođu kod nas povređene, a odu vesele u svoje nove domove - otkrio je Miloš za Srpski telegraf i dodao je da oni kao aktivisti gledaju da sa što manje emocija ulaze u svoje projekte.

- Nagrada se  prve dve godina odnosila samo na republiku Srbiju. Usaglasili smo se da će od iduće godine u izbor za nagradu ulaziti i ljudi i udruženja iz cele bivše Jugoslavije. Tako će ova nagrada postati internacionalna - izjavio je Goran Šarenac, predsednik Kinološkog društva Novi Beograd i pozvao je sve medije da predlažu kandidate sa ovih prostora koji bi mogli da uđu u izbor za dobijanje nagrade.

- Udruženja nisu jedni drugima konkurencija, već bi jedni drugima trebalo da pomažu - zaključio je Miloš Đuričić i istakao je da se nada da neće biti potrebe da se udruženja bore u budućnosti jer životinja kojima je potrebna pomoć neće biti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading