Evo šta nam mačke poručuju predenjem, frktanjem i siktanjem

Autor: Republika

Lifestyle

01.01.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored ptica, mačke imaju najširi opseg zvukova od svih ljubimaca. Iako su najpoznatije po mjaukanju, predenju i frktanju, spisak zvukova koje na dnevnom nivou proizvode neuporedivo je veći.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dobro slušajte svog ljubimca, često hoće nešto da vam poruči

Ako mislite da su zvuci koje vaša mačka ispušta obične nasumične "gluposti", grdno se varate. Ona zapravo svakodnevno komunicira s vama pružajući vam informacije o svom svetu i osećanjima. Dobra vest je da ako pažljivo slušate, možda ćete moći da razumete šta znače mjaukanje, siktanje, režanje i drugi zvuci koje ispušta, a zatim da iskoristite to znanje kako biste unapredili odnos sa svojim ljubimcem, piše Pet magazine. 

Pored ptica, mačke imaju najširi opseg zvukova od svih ljubimaca. Iako su najpoznatije po mjaukanju, predenju i šištanju, spisak zvukova koje na dnevnom nivou proizvode neuporedivo je veći. U zavisnosti od situacije, vaša mačka je sposobna da proizvede veliki broj različitih varijacija osnovnih zvukova, koji se razlikuju po važnosti. Neki odražavaju zadovoljstvo i spokoj, dok drugi izražavaju brigu, strah i ljutnju. Svima je jedno zajedničko – izražavaju stanje uma vašeg ljubimca. 

Mjaukanje 

Najčešći je zvuk koji mačke proizvode. Odrasle jedinke mjaukanje gotovo uvek koriste da komuniciraju s ljudima, a ne drugim mačkama. Taj zvuk prvo uče kao mačići kad im je potrebna majka, a ta vokalizacija vremenom nestaje kod divljih mačaka kako odrastaju. Ali domaće mačke nas na neki način doživljavaju kao svoje roditelje, pa taj zvuk zadržavaju tokom celog života. Generalno, mačka koja mjauče nešto želi od nas. Bilo da je to hrana, pažnja ili da je pustimo u kuću, van kuće… a nekad mjaukanje koriste naprosto da nam požele dobrodošlicu. 

Povremeno, mjaukanje može da bude znak usamljenosti ili čak bolesti. Starije mačke ponekad počnu više da mjauču jer im čula polako slabe, ali i zbog anksioznosti jer više nisu tako okretne kao ranije. Kod mlađih mačaka je ovaj zvuk uglavnom zbog dve stvari: hrane i usamljenosti. Frekventnost mjaukanja je indikator mačjeg stanja uma. Brzo mjauknje jedno za drugim znači nešto poput: "Hej, obrati pažnju na mene, pričam ti nešto!" Dugačko "mjauuuu" može da znači brigu, uznemirenost ili protivljenje nečemu. Tu verziju mjaukanja uglavnom prati dublji glas, skoro kao da vam govori: "Ma daaaj." Neprekidno mjaukanje može da ukaže na bolest ili povredu, i ako na to posumnjate – odvedite svog ljubimca kod veterinara. 


Predenje 

Verovatno najprijatniji zvuk koji prosto hipnotiše. Predenje je mekan a istovremeno dubok zvuk koji vaš ljubimac proizvodi kad je u najboljem raspoloženju. Nežno maženje mačke dok vam je sklupčana u krilu je siguran način da je "naterate" da počne da prede. U retkim prilikama predenje može da nastane i kad je mačka potresena. Slično kao što bi čovek mogao nervozno da zviždi dok čeka da mu na ručak dođu ženini rođaci. Osnovni način za razlikovanje ova dva predenja je govor tela. Ako su uši vaše mačke zabačene unazad i njeno telo deluje napeto, onda je predenje znak zabrinutosti. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading