Ako se vaši ljubimci češu iza uva, to je možda UPOZORENJE ZA OPASNOST

Autor: Republika

Lifestyle

16.12.2017

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paraziti koji se nastanjuju u spoljnom slušnom kanalu pasa i mačaka, ali i drugih ljubimaca, zovu se šugarci i uzrokuju bolest koju nazivamo ušna šuga.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako se i vaš ljubimac stalno češe iza uva pregledajte ga

Ovo je izrazito zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi direktnim, ali i indirektnim kontaktom među životinjama. 

Ako imate zaraženog jednog ljubimca, vrlo verovatno će bolest dobiti i drugi. Mlade životinje posebno su osetljive na ovu zarazu, jer nisu razvile imuni sistem pa budite posebno oprezni. Bitno je napomenuti da se, osim životinja, iako izrazito retko, mogu zaraziti i ljudi. 

Šugarci su bele boje i parazitiraju na početku ušnog kanala, ali se mogu proširiti i na ostale delove tela. Životni ciklus ušnih šugaraca traje 21 dan. Hrane se ušnim lojem i ostacima kožnog tkiva, ali ne ulaze pod kožu. 

Kretanjem i hranjenjem unutar kanala izazivaju iritaciju i upalu, što se manifestuje stalnim češkanjem, što dovodi do povreda okoline uva. Kod dugotrajne invazije, može doći do probijanja bubne opne, te do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema. 

Ako u uvu ljubimca primetite tamne naslage, vrlo verovatno se već radi o uznapredovaloj infekciji, pa što pre zovite veterinara. Lečenje ovog oboljenja se obavlja u skladu sa postavljenom dijagnozom i neretko je dugotrajno. Zato budite strpljivi! 


Pojačajte ishranu belančevinama i redovno tretirajte ranice dozvoljenim sredstvima (ako ih imaju). Ušna šuga nije bezazlena bolest i neophodno ju je lečiti, zato nemojte zanemariti simptome poput češanja ušnog područja, neprirodne pokrete glave i dezorijentisanost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading