SPREČITE I LEČITE: Kako da prepoznate prehladu kod psa

Autor: index.hr

Lifestyle

08.11.2017

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijanje, curenje iz nosa, glavobolja, ponekad i groznica, klasični su simptomi prehlade kod ljudi. Međutim, prehlada nije isključivo bolest ljudi, pošto i naši ljubimci vrlo lako mogu da se prehlade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ugrejte psa koji živi na otvorenom

Psi su izloženiji bakterijama i različitim mikroorganizmima od ljudi, pogotovo oni koji provode više vremena na otvorenom. Hladno i vlažno vreme, blato i stalne promene temperature stavljaju imunološki sisitem životinja na probu. 

Najčešći simptomi prehlade vašeg ljubimca su slični ljudskim: kašalj, kijanje, curenje iz nosa, neprirodni umor, lagano povišena temperatura. Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima koji mogu biti obična prehlada, virusna infekcija, migrirajuće gliste, ali i bolesti srca, pa bi zato trebalo biti oprezan prilikom davanja terapije psu. 

Najbolji savet je da posetite svog veterinara koji će vam reći radi li se samo o prehladi ili će, ako posumnja u nešto drugo, sprovesti dodatne preglede. 

Ako se radi samo o prehladi, postoji nekoliko načina kojima možete da pomognete svom ljubimcu. 

Pre svega, pojačajte mu imunitet. Ako pas živi na otvorenom, obezbedite mu neko toplo mesto unutar kuće. Ako primetite da vaš ljubimac ima upalu sluznice, možete da mu pomognete dečjim propolisom, ali terapija koju će vam prepisati veterinar je potrebna kako se ne bi razvile sekundarne infekcije i došlo do neželjenih komplikacija. 

Pokušajte da povećate unos tečnosti davanjem mlake supe ili jogurta (nikako iz frižidera, neka odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading