TRIKOVI DA ZAVOLITE SVOJE TELO: Udelite sebi kompliment

Autor: Dr sci. Tena Niseteo, dipl. ing. preh. teh.

Lifestyle

17.01.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozitivna predstava o našem telu počiva na razumevanju da su zdrava i privlačna tela raznih oblika i veličina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nezadovoljstvo izgledom često je uzrok depresije

Često izlaganje dece, ali i odraslih slikama lepih i poželjnih oblika tela u javnosti dovodi do promene njihovog mišljenja o svom izgledu, kao i praktikovanja nezdravih obrazaca ishrane, prekomernog i nepravilnog vežbanja, upotrebe raznih neproverenih dodataka ishrani i preparata za mršavljenje.

To može dovesti do razvoja fizičkog i psihičkog stresa, teskobe, nesigurnosti i osećaja sramote, ali i teških poremećaja ishrane poput anoreksije i bulimije. Naučni časopis Current Opinion in Psychiatry objavio je 2016. godine da je najnoviji broj prijavljenih obolelih od ovih bolesti u Evropi između jedan i četiri odsto ukupne populacije.

Foto: pixabay.com
Fizički izgled govori vrlo malo o samom karakteru i vrednosti osobe

Sociološka, medicinska i psihološka istraživanja pokazuju značajan porast poremećaja u ishrani kod tinejdžera i s njima povezanih bolesti. Nezadovoljstvo izgledom često je uzrok depresije i prekomernog unosa hrane, a time i gojaznosti.

Dakle, pozitivna predstava o našem telu počiva na razumevanju da su zdrava i privlačna tela raznih oblika i veličina, te da fizički izgled govori vrlo malo o samom karakteru i vrednosti osobe.

Svako je u stanju da razvije pozitivan stav o svome telu tako što će ga realno sagledati, naučiti da ga prihvati i uživati u tome kakvo ono zaista jeste, kao što će odlučiti da odbaci nerealne standarde postavljenih ideala. Evo nekoliko trikova za razvoj pozitivnog stava prema sopstvenom telu:

  • Svaki dan se posvetite zdravlju tela i dajte mu najbolje moguće gorivo u obliku kvalitetnih obroka i raznolikih namirnica.
  • Boravite na svežem vazduhu svaki dan barem pola sata bez obzira na vremenske prilike.
  • Redovno se bavite nekom fizičkom aktivnošću. To može biti brzo hodanje, vožnja rolera, vožnja bicikla ili džogiranje. Važno je da vežbanje prilagodite svom tempu i da se osećate prijatno.
  • Kad god vam padne na pamet loša misao o vašem telu, zaustavite je i zamenite pozitivnom. Srećni i zadovoljni ljudi često sami sebi svakodnevno daju komplimente, pa vredi pokušati slediti njihov primer.
  • Negujte telo i priuštite sebi opuštajuće trenutke poput kupki, dužih tuširanja, kozmetičkih tretmana i masaža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading