HRANA ZA BUJNE GRUDI: Evo kako do savršenog poprsja

Autor:

Lifestyle

05.01.2018

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voće, povrće i ulje semenki u dovoljnim količinama izvajaće vaš dekolte i zaštiti vas od karcinoma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Žene koje redovno jedu soju i tofu imaju niži rizik od dobijanja karcinoma grudi

Zdravlje i lep izgled ženskih grudi zahtevaju izuzetno zdrave navike, kao i da se hormoni i hranljive materije usklade. Raznovrsna ishrana, više kretanja i povrća, a manje masne hrane i alkohola pomoći će vam da, uz redovne preglede, održite zdravlje i lepotu grudi. Naučnici smatraju da se to postiže uz nekoliko zdravih navika, dovoljno fizičke aktivnosti i unosom dovoljne količine voća i povrća.

Žene koje redovno jedu soju, tofu i tempeh imaju niži rizik od dobijanja karcinoma grudi. Za pšenične klice se pokazalo da smanjuju simptome PMS, pa se preporučuju svaki dan. Borovnice i ekstrakt borovnice smanjuju i rast tumorskih ćelija, pa ih jedite sveže ili u prahu kao dodatak jogurtu.

Mnogim ženama je dojka stresni organ, kao što je nekome želudac. S obzirom na to da su grudi organ koji pomaže reprodukciji, one su posebno na udaru stresa i nezdravih navika.

Redovno vežbajte

Snažne dokaze o uticaju ishrane na razvoj različitih oblika karcinoma dale su studije u kojima su se upoređivale navike ishrane obolelih od karcinoma i kontrolnih ispitanika. To su uglavnom bile epidemološke studije na osnovu kojih je utvrđeno koliko veliku ulogu u dobijanju karcinoma dojke može da ima unos određene vrste hrane. 

Šest osnovnih koraka prevencije će vas voditi putem zdravlja i lepote vaših grudi:

  • održavanje adekvatne telesne težine tako da BMI (indeks telesne težine) bude u rasponu od 18,5 do 24,9 
  • redovno vežbanje 
  • ograničeni unos alkohola (najviše jedna jedinica na dan) 
  • adekvatan unos raznovrsnog voća i povrća (minimalno 400 grama na dan)
  • ograničen unos zasićenih masnoća i soli
  • ograničen unos industrijskih proizvoda, posebno mesa i mesnih prerađevina
  • Štetne materije iz okoline kao što su pesticidi, aditivi, deterdženti, ali i alkohol i cigarete, kao i premalo fizičke aktivnosti, doprinose pojavi bolesti grudi od kojih je najpogubnija rak

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading