SLANINA ZA BOLJI RAD MOZGA: Svinjska prerađevina može biti zdrava

Autor:

Lifestyle

19.09.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova hrskava poslastica sadrži veliku količinu proteina i vitamina B-12, koji je neophodan za sprečavanje nervnih oštećenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
sastav slanine ulazi i gvožđe, koje je neophodno za produkciju hemoglobina

Ljudi imaju veoma komplikovan odnos sa slaninom. Vole njen ukus i hrskavost, ali se u isto vreme plaše lošeg uticaja koje ona ima po zdravlje. Dobra vest za ljubitelje ove slane poslastice je da je možete konzumirati bez straha, a Srpski telegraf otkriva zbog čega i u kojim količinama.

UMERENO KONZUMIRANJE

Slanina se svrstava u proteinsku grupu namirnica, a američko odeljenje za agrikulturu preporučuje da prosečan muškarac na dnevnom nivou treba da konzumira šest, a žena pet parčeta proteinske hrane na dan. Ne sme se izgubiti iz vida da namirnice poput slanine i kobasice sadrže veliku količinu masti. Ipak, iako se od proteinske hrane najčešće preporučuju tradicionalno zdravije namirnice poput pasulja i sočiva, umereniji unos slanine neće naštetiti ishrani i dijeti, a imaće i zdravstvene pogodnosti zbog visoke količine proteina, prenosi sajt Healthy eating.

Još jedan od razloga zbog kojeg se slanina "bez griže savesti" može konzumirati je i činjenica da polovinu masti koja se nalazi u njoj čini nezasićena mast, a ona sadrži veliku količinu oleinske kiseline. Oleinska kiselina ulazi u sastav maslinovog ulja, koje nutricionisti redovno hvale i ubrajaju ga u zdrave namirnice. U svakom slučaju, mala doza slanine na dan nije štetna, a pojedini stručnjaci je čak i preporučuju.

GVOŽĐE I VITAMIN B-12

Unosom slanine ispunjava se dnevna potreba organizma za proteinima. Oni doprinose hormonskom balansu, boljem radu mozga i održavaju zdravlje tkiva u telu. Pored proteina, slanina snabdeva organizam i vitaminom B-12.

Foto: pixabay.com

Ovaj vitamin je jako bitan za zdravlje crvenih krvnih zrnaca i regularnu proizvodnju hemoglobina. Takođe je neophodan za ispravno funkcionisanje mozga i sprečavanje nervnih oštećenja do kojih dolazi usled nedostatka ovog vitamina.

U sastav slanine ulazi i gvožđe, koje je neophodno za produkciju hemoglobina. Svaki hemoglobinski protein sadrži četiri atoma gvožđa i redovni unos ovog minerala osigurava njegovo stvaranje, što za posledicu ima ispravno funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe je takođe sastavni deo mioglobina, proteina kojeg mišići koriste za skladištenje kiseonika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading