RUSKI LEKOVI IZ PRIRODE: Hajdučkom travom protiv hroničnog umora

Lifestyle

07.03.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promena loših životnih navika prvi je korak ka oporavku od nervne iscrpljenosti, a Rusi preporučuju i čajeve od astragalusa i smesu od suvog grožđa i šipka, koja vraća snagu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hajdučka trava krije pravo bogatstvo lekovitih sastojaka

Uporan umor, bezvoljnost, usporenost, nesanica neki su od simptoma nervne ili fizičke iscrpljenosti. Ona se javlja kada ćelije nemaju dovoljno energije, odnosno glukoze, kiseonika, vitamina i minerala. Najčešće nastaje kao posledica loših životnih navika kod ljudi koji se nezdravo hrane, nisu fizički aktivni i ne kanališu pravilno stres koji im se nakupi na poslu ili kod kuće.

Foto: pixabay.com
Menjajte loše navike na vreme

Nervnu iscrpljenost neretko prate i blago povišena temperatura, bolovi u zglobovima, učestale prehlade, pa i depresija. Ako potraje, a ne leči se, hronična iscrpljenost može dovesti i do drugih još težih oboljenja. Zato je shvatite ozbiljno, poručuju ruski lekari, i loše životne navike promenite na vreme.

Prvo na čemu treba poraditi jeste promena nezdravog načina ishrane. Obavezno je imati pet obroka dnevno - doručak, užinu, ručak, užinu i večeru, ali najkasnije do devet sati uveče. Da bi se izbegla jutarnja malaksalost, oni koji kasno ležu treba pre odlaska u krevet da pojedu oko 150-200 grama voća. U obrocima treba dati prednost zelenom povrću i to svežem ili barenom dok šećer treba izbegavati. Dovoljno je u toku dana uzeti kašičicu meda, a ostatak šećera unositi u organizam kroz voće.

Oni koji nisu fizički aktivni ne treba naglo da se opterete intenzivnim aktivnostima. Dovoljna je jedna lagana šetnja dnevno i blago jutarnje istezanje nakon ustajanja. Pomaže i plivanje od dva do tri puta nedeljno ili vožnja rolera i bicikla.

Predstavljamo vam narodne ruske recepte protiv fizičke iscrpljenosti koji vam takođe mogu pomoći.

RUSKI RECEPTI

Čudotvorna astragalus biljka

Za obnovu mentalne ravnoteže i lečenje nervne iscrpljenosti u ruskoj medicini koristi se biljka astragalus, piše ruski portal Ayzdorov.ru. Uz pomoć ove biljke možete pripremiti pravu medicinsku infuziju. Listove i korenje astragalusa isecite i ostavite da proključaju u 250 mililitara vode. Nakon toga, ostavite napitak da odstoji dva sata i pijte tri supene kašike pre svakog obroka.

- Ovaj narodni lek pomoći će vam da smirite svoje živce i normalizujete svoj puls - navodi portal Ayzdorov.ru.

Astragalus biljka, osim što jača imunitet, ima i izuzetna antibakterijska, diuretička i antiupalna svojstva. Dokazano obara krvni pritisak, štiti jetru, a preporučuje se i obolelima od dijabetesa.

Foto: pixabay.com
Čisti krv i poboljšava cirkulaciju i varenje

Hajdučka trava

Hajdučka trava krije pravo bogatstvo lekovitih sastojaka. Pored toga što čisti krv i poboljšava cirkulaciju i varenje, utiče blagotvorno na nervno iscrpljen organizam i odličan je borac protiv nesanice.

Čaj se priprema tako što dve pune čajne kašičice usitnjenog cveta hajdučice treba da prelijete sa četvrt litra vrele vode i ostavite da stoji 15 minuta. Pijte umereno toplo, dve do tri šoljice na dan. Nervoznim osobama preporučuje se ujutru i uveče umivanje tela rashlađenim čajem od hajdučice. Kupanje u vodi kojoj je dodat ovaj čaj stišava neuralgične bolove.

Malahova smesa za bodrost

Legendarni ruski iscelitelj Genadij Petrovič Malahov osmislio je recept takozvane smese za bodrost. Sameljite jednu kašiku suvog grožđa, dve kašike plodova šipka i jednu kašiku usitnjenog lišća koprive. Dodajte pola kašike meda i dobro promešajte. Ujutru i uveče pojedite po jednu kašiku ove smese. Osećaćete se jači i bodriji, tvrdi Malahov.

Ruska kupka za opuštanje

Uzmite deset kapi ulja lavande i pet kapi ulja kamilice. Potom ih rastvorite u dve kašike mleka, pavlake ili kefira, u rastvoru morske ili kuhinjske soli. Ne zatvarajući slavinu, sipajte to u toplu vodu, pa promešajte. Temperatura vode treba da bude oko 35 stepeni. Kupka traje od pet minuta do pola sata i možete je postepeno produžavati. Dovoljno je oko deset tretmana, a telo posle kupke ne treba da ispirate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading