Kako da gubite 500 kalorija dnevno bez vežbanja?

Autor: lepotaizdravlje, Republika

Lifestyle

23.05.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proleće je poslednji voz da se krene na dijetu pred leto, što čini da se mnogi uspaniče i podlegnu brzim dijetama koje obećavaju brže rezultate i drastičnu promenu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Do promene će možda i doći, ali ona sigurno neće prijati vašem organizmu. Leto će proći, a kilogrami će se vratiti. Prema savetima nutricionista, jedini pravi način da trajno izgubite višak kilograma jeste izbegavanje popularnih dijeta.Pitate se, kako onda da smršate?

Kao u svemu u životu, tako je i u dijeti najzdravije da budete umereni. Stoga je jedina prava dijeta ona tokom koje ćete gubiti 500 kalorija dnevno. Iako mnogima ovo zvuči kao mala brojka i čini se da će dijeta dugo trajati, istina je da, onog trenutka kada ste se odrekli čak i jedne namirnice, niste na dobrom putu. Umereni režim ishrane neće remetiti vaš organizam i podrazumeva „seču“ od maksimalno 500 kalorija dnevno! To znači da od preporučenog dnevnog unosa koji podrazumeva 2.200 kalorija oduzmete 500. U preostalih 1.700 do 1.800 kalorija i dalje imate priličnu slobodu da konzumirate sve što ste do sada voleli – i slatko, i slano, ali umerenije.

Pročitajte koji će vam još trikovi pomoći da „uštedite“ 500 kalorija u toku dana:

Nemojte jesti "na brzinu"

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Savet nutricionista je da barem 20 minuta konzumirate svoj obrok, jer na taj način najbolje stimulišete metabolizam. Osim što ćete aktivirati proizvodnju digestivnih enzima, mnogo lakše ćete prepoznati trenutak kada ste zaista siti i nećete sebe dovoditi do prejedanja.

Uživajte u hrani

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnogi od nas često ne razmišljaju o izborima koje prave u ishrani, a posebno ne o veličini porcija. Upravo je to ono što nas dovodi do prejedanja, pa na kraju i viška kilograma. Zato se potrudite da sve vreme razmišljate o tome šta i koliko jedete. U isto vreme, uživajte u hrani i znajte da cenite te trenutke. Osim što ćete znati da se zaustavite kada je vaše nepce zaista prepoznalo zadovoljstvo, unećete i manje kalorija.

Neka vam pomogne nutritivni semafor

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vodeći računa prvenstveno o tome šta, a ne koliko jedete, olakšavate sebi postizanje energetskog balansa, zato što prema svojim potrebama krojite dnevni meni vodeći računa o kalorijama, nivou aktivnosti, a ujedno uživajući u hrani bez odricanja. Stoga, sledeći put kada odete u prodavnicu, obratite pažnju na nutritivni semafor koji vam pokazuje ne samo koliko kalorija ima namirnica, već i masti, šećera, kao i proteina.

Ne odričite se nijedne namirnice

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako ste odlučili da budete umereniji u unosu šećera na svakodnevnom nivou, obične šećere zamenite niskokalorijskom ili nekalorijskom varijantom. Ako ne možete bez dezerta, svoj mafin napravite uz pomoć nekalorijskih zaslađivača, a ako volite da uz ručak popijete čašu Coca-Cole, najbolja zamena će biti Coca-Cola Zero koja sadrži 0 kalorija, dok pruža isti ukus.

Spavajte dovoljno

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Visok nivo stresa vrlo lako će olabaviti končiće kada je izbor hrane, ali i količina njenog unosa u pitanju. Stres u kombinaciji sa nedostatkom sna je posebno poguban po dobru liniju, ali i dijetu. Umesto da se okrenete prejedanju, pokušajte da se naspavate, jer je baš kvalitetan san (čak i više od izbora u ishrani) ključan za dobru liniju.

Trikovi za manji unos kalorija:

-  Obično mleko zamenite bademovim, jer ono ima svega oko 30 kalorija, tačnije 40 manje od običnog.

- Verovali ili ne, ulje može da doda 300 kalorija po obroku, pa ga stavljajte u manjim količinama.
- To što ste na dijeti ne znači da treba da se odreknete hleba – secite tanje kriške i ograničite se na jednoj do dve. Samo jedna deblja kriška hleba može dodati 100 kalorija vašem obroku.
- Umesto dresinga za salatu, dodajte samo malo limunovog soka i možete uštedeti čak 200 kalorija!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading