EKSKLUZIVNO! Iskaz bivšeg predsednika pred tužiocem u SBPOK: Evo šta je Tadić otkrio o ubistvu gardista

Autor:

Hronika

19.10.2018

03:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, saslušan je u SBPOK pred tužiocem u pretkrivičnom postupku koji se vodi zbog ubistva gardista Dražena Jakovljevića i Dragana Milovanovića u kasarni u Topčideru 2004. godine. Srpski telegraf imao je uvid u njegov iskaz, u kojem je govorio o tome ko ga je obavestio o tragediji, koje korake je preduzeo kako bi slučaj bio rasvetljen, ali i o svojim saznanjima o skrivanju haških optuženika u vojnom objektu.

RepublikaFoto: Tanjug
Boris Tadić

Izdao nalog

 

- Miodrag Rakić me obavestio da su u vojnom objektu u Topčideru nastradala dvojica gardista. Prošlo je dosta vremena i obavestio me je u redovnoj proceduri rada Predsedništva Republike Srbije - rekao je Tadić i dodao da je potom izdao nalog Rakiću, šefu svog kabineta, da pribavi sve informacije o tom slučaju.

Bivši predsednik je ispričao i da je na sednici Vrhovnog saveta odbrane, koja je sazvana nekoliko meseci nakon što je postavljen za predsednika Srbije, zaključeno da je zbog suprotstavljenih izveštaja o smrti gardista neophodno da se formira nezavisna komisija s Božom Prelevićem na čelu, tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova.

Gardisti

Tadić: Čini mi se da su iz Vojske date suprotstavljene izjave o tome ko je koga ubio

- Sednici su prisustvovali Svetozar Marović (tadašnji predsednik SCG, prim. aut.), Filip Vujanović (predsednik Crne Gore, prim. aut.), načelnik Generalštaba Branko Krga, ministar odbrane Prvoslav Davinić i pojedini oficiri. Marović je zatražio da se raspravlja o slučaju pogibije Milovanovića i Jakovljevića, a zbog sumnji koje su nastale u javnosti povodom istrage, kao i zbog uznemirenja javnosti. Čini mi se da su iz Vojske date suprotstavljene izjave o tome ko je koga ubio, a ko je izvršio samoubistvo - rekao je Tadić.

Foto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Ni reči o Marašu i drogi

Srpski telegraf nedavno je otkrio da je bivši oficir Vojske SCG koji sada živi u Moskvi na saslušanju u tužilaštvu ispričao da su Jakovljević i Milovanović ubijeni zbog 1,5 tona kokaina, koji je bio sakriven u kasani na Topčideru, dok je crnogorska Borba prenela da je istragu stopirao pokojni Vukašin Maraš, tadašnji zamenik ministra odbrane SCG. Tadić je u izjavi za Politiku rekao da ga na saslušanju u SBPOK nisu pitali ništa u vezi s Marašem i drogom.

Razmena informacija

 

Na pitanje da li mu je poznato da je Ratko Mladić u oktobru 2004. bio u kasarni u Topčideru, bivši predsednik je izjavio da u razmeni bezbednosnih informacija takav podatak nikad nije pomenut.

14 godina prošlo od smrti dva vojnika

- Od aprila 2003. do početka 2004. bio sam ministar odbrane i izdao sam naredbu da se zabranjuje boravak svih pripadnika oružanih snaga osumnjičenih za ratne zločine u objektima Vojske Srbije i Crne Gore, tako da je mala verovatnoća da je bilo ko od osumnjičenih za ratne zločine boravio u objektu u kojem se dogodilo ubistvo - rekao je Tadić.

Naslov
Ispaljeno 20 metaka
Milovanović i Jakovljević bili na odsluženju roka
Pronađeni mrtvi u krugu vojnog objekta na Topčideru
Ispaljeno 20 metaka, od kojih su tri pogodila Jakovljevića
Vojna komisija zaključila da je reč o ubistvu i samoubistvu
Nezavisna komisija utvrdila da su gardisti ubijeni
3D forenzička analiza potvrdila da je reč o likvidaciji
Sporni detalji
Mesto zločina nije bilo obezbeđeno
Nikada nije urađena DNK analiza pušaka
Parafinska rukavica uzeta od nastradalih vojnika i trojice iz straže
U kasarni je u trenutku zločina bilo 16 ljudi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading