SLUČAJ ZAKINTOS: Advokati brane SRBE ZA UBISTVO studijom sa Harvarda

Autor: Večernje novosti

Hronika

20.09.2018

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje optuženima za ubistvo Bakarija Hendersona (23), prošle godine. Tužilac: Zločin iz mržnje. Odbrana: Srbija ima najmanje rasista

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Mag

Privođenje optuženih Srba

Devetoricu optuženih za učešće u ubistvu Bakarija Hendersona (23), prošle godine na ostrvu Zakintos, od kojih su sedmorica srpski mladići, američki advokati pokušavaju da optuže da su zločin počinili iz rasnih pobuda. U odgovoru na ovakve optužbe, grčki advokati koji zastupaju Srbe dostavili su nadležnom sudu u Patri istraživanje grupe naučnika sa Univerzita Harvard, gde je navedeno da je Srbija među zemljama sa najvećom rasnom tolerancijom.

Ovo se, pored ostalog, navodi i u odgovoru tužilaštvu i pravnim zastupnicima oštećene strane, odnosno advokatima porodice američkog studenta, na optužbe da je Henderson ubijen zato što je crne puti.

- U pomenutom istraživanju sa Harvarda navodi se da je Srbija na dnu lestvice zemalja u kojima postoje rasna diskriminacija i netrpeljivost - navodi  izvor blizak odbrani srpskih mladića.

- Tvrdnje da su se potukli sa Hendersonom iz rasnih razloga sa gnušanjem su odbacili i optuženi Srbi

Pred sudom u grčkom gradu Patra u petak počinje proces protiv sedmorice srpskih mladića, optuženih za učešće u ubistvu američkog turiste Bakarija Hendersona (23), koje se dogodilo jula prošle godine na ostrvu Zakintos.

Njima se na teret stavlja da su u noći između 7. i 8. jula pretukli Amerikanca, koji je od zadobijenih povreda preminuo. Petorica su u pritvoru u Grčkoj, dok se dvojica brane sa slobode i na suđenje su otputovali iz Srbije.

Pre nekoliko meseci podnet je zahtev da se mladićima koji su u pritvoru omogući odbrana sa slobode. O njihovom vladanju u zatvoru, ali i školovanju u grčkim obrazovnim ustanovama, svedočili su nadležni rukovodioci. Čulo se da im je vladanje izvanredno, da su dobri đaci i da sa uspehom savlađuju gradivo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bakari Henderson

- Ipak, grčki sud, zbog pritiska američke strane, nije doneo odluku da se puste iz pritvora - navodi naš sagovornik.

- Reč je o mladim ljudima, jedva punoletnim, kojima je ovakva odluka teško pala. Problem je obdukcioni nalaz u kome se navodi da je za američkog studenta jedan udarac bio koban.

Na snimku tuče, međutim, identifikovano je pet osoba koje su mu zadale udarce. Veštak nije mogao (ili hteo) da se izjasni koji je udarac bio koban. Iz tog razloga su sva petorica mladića iza rešetaka. Ipak, odbrana će zatražiti i mišljenje vrhunskog forenzičara iz Atine.

Optuženi Miloš Ilić, Nemanja Petrović i Miloš Senić se nalaze u pritvoru, dok su Nenad Jovanović i Siniša Petrović pušteni uz kauciju.

Za devetoricu optuženih, inače, nadležni tužilac je zatražio najstrožu kaznu - doživotni zatvor, jer je reč, kako se navodi, o teškom ubistvu

- Ovako izrečena optužba, a posebno kazna, deluju strašno. Ipak u praksi to nije baš tako - navodi naš sagovornik.

- Prvo, po grčkim propisima ima mesta da se krivično delo prekvalifikuje u blaže. Drugo, doživotni zatvor obično podrazumeva 20 godina, a već posle izdržane polovine, radi se procena da li su stečeni uslovi da osuđenik može da izađe napolje, odnosno da li je uspela resocijalizacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading