Uhapšeni iz "Direkcije za javni prevoz": OJADILI preduzeće preko javnih nabavki

Autor:

Hronika

26.07.2018

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Bezbednosno - informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su četiri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Postoje osnovi sumnje da su uhapšeni S. P. (1975), odgovorno lice JKP "Direkcija za javni prevoz" Grad Niš, tadašnji predsednik komisije za javne nabavke u ovom preduzeću I. C. (1977) i članovi komisije G. S. (1984) i S. R. (1974), koji su zaposleni u "Direkciji za javni prevoz" ovo preduzeće oštetili za 7.411.484 dinara.

Sumnja se da su oni iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja prilikom sprovođenja otvorenog postupka javne nabavke autobusa, kršeći odredbe Zakona o javnim nabavkama, preduzeće "Vulović transport" d.o.o. Kragujevac stavili u povlašćen položaj.

Oni su, kako se sumnja, prilikom sastavljanja konkursne dokumentacije odredili tehničke karakteristike koje su prilagođene autobusu koji je u vlasništvu ovog preduzeća i uslovima postavili nerealno visoku cenu od 8.450.000 dinara bez PDV-a, čime su diskriminisali sva druga preduzeća.

Na osnovu tako sprovedenog postupka javne nabavke, ponuđaču "Vulović transport" dodeljen je ugovor o javnoj nabavci po ceni od 8.000.000 dinara bez PDV-a, odnosno  9.600.000 dinara sa PDV-om.

Nakon toga, zbog sumnje da je autobus previše plaćen sudski veštak za oblast saobraćaja i mašinske tehnike utvrdio je da je tržišna vrednost autobusa na dan kada je kupljen, 5. aprila 2017. godine, iznosila 2.188.515 dinara sa PDV-om, što je za 7.411.484 dinara manje od plaćene cene, za koliko je i oštećena "Direkcija za javni prevoz".

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni tužilaštvu u Nišu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading