BOMBONICE SA UKUSOM SMRTI: Sintetička droga opasnija nego što izgleda

Autor: M. M. LESKOVAC - D. SIMIĆ

Hronika

15.07.2018

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Male tablete jarkih boja u obliku zvezde, trouglića, Mikija Mausa, zeca, sove... Liče na bombone koje biste kupili svojoj deci, a zapravo je reč o ekstaziju, opasnoj sintetičkoj drogi koja se pravi u sumnjivim kućnim uslovima i u ovakvim oblicima se prodaje mladima u Srbiji. Samo u poslednjih mesec dana, kako se osnovano sumnja, odnela je četiri života.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Dileri koji ih prave nalik bombonama imaju jasnu nameru - da tablete predstave kao bezazlene i da ih tako u što većem broju prodaju tinejdžerima. Naročito je opasno što taj ekstazi nije iz uvoza, već se stvara u kućnim uslovima, mešanjem svakakvih hemijskih dodataka, od kojih tablete mogu da postanu čist otrov! Takođe, zbog cene od 500 do 1.000 dinara po tableti droga je pristupačna čak i tinejdžerima iz siromašnih porodica.

UŽASNE POSLEDICE

Doc. dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora klinike "Laza Lazarević", upozorava za Srpski telegraf da tržište sintetičkih droga u celom svetu brzo raste i teško se kontroliše i da zbog toga svakodnevno stižu nove, inicijalno nepoznate droge.

Dr Ivana Stašević Karličić: Svaka izmena ponašanja kod dece može biti znak da postoji problem

- Ekstazi nije nov, ali je nova tableta znatno veće doze od standardne i utoliko je opasnija. Ona dovodi do razvoja psihoze sa obiljem halucinacija, sumanutih ideja, uznemirenošću i naglom izmenom ponašanja. Veća doza dovodi i do dramatičnih telesnih simptoma, kao što su poremećaj srčanog ritma, glavobolja, bolovi u mišićima, povraćanje, visoka temperatura i ubrzano disanje. Nažalost, najteža komplikacija može biti smrt - kaže dr Stašević Karličićeva.

KOMISIJA RADI

Ona savetuje roditeljima da posmatraju svoju decu i razgovaraju s njima.

- Važno je znati s kime se druže. Svaka izmena ponašanja i promena u uspehu u školi može biti znak da postoji problem. Učite decu da ne postoje lake droge, koje nisu opasne. Marihuana, energetska pića, alkohol, cigarete takođe su psihoaktivne supstance koje ozbiljno narušavaju i telesno i mentalno zdravlje - napominje naša sagovornica.

Stefanović: Borba protiv droge i dilera se nastavlja, nijedan kriminalac ne može biti miran

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručuje da se borba protiv droge i dilera u Srbiji nastavlja i da nijedan kriminalac ne može biti miran.

- Nivo bezbednosti u školama podignut je na viši nivo i u to su uključene i druge bezbednosne službe. Sledi ozbiljan rad komisije za borbu protiv narkomanije u školama - najavio je on.

Četiri smrti za mesec dana

18. jun

Beograđanin Jovan Paunović (17) preminuo je 18. juna na VMA nekoliko sati nakon što je pronađen ispred splava kako leži u bunilu i grči se u užasnim bolovima. Jovan je uneo smrtonosnu količinu droge ekstazi i preminuo u najvećim mukama nakon što je tri sata ležao na ulici

19. jun

Nemanja Šafarik (18) iz Bačke Palanke pronađen je 19. juna mrtav u svojoj sobi. Mladić je stradao od prekomerne doze narkotika. Zbog sumnje da se predozirao, tužilaštvo je izdalo nalog, nakon čega su uzete sve toksikološke analize.

24. jun

Marija M. (16), učenica Politehničke škole u Kragujevcu, bila je treća žrtva sintetičke droge u roku od nedelju dana. Devojčica je sa starijim bratom 24. juna bila kod druga u kragujevačkom naselju Šumarice kada je unela smrtonosnu dozu ekstazija

5. jula

Mirjana Milić (21) iz Beograda pronađena je mrtva u iznajmljenom stanu. Konzumirala je ekstazi i o tome javno pisala na društvenim mrežama nakon smrti Jovana Paunovića, s kojim je bila u noći kada se predozirao. "Odskora uživam u eskerima i u svemu", napisala je na Fejsbuku i hvalila se kako joj nakon 15 tableta nije bilo ništa

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading