OVO SU CRNE BROJKE, SRBIJO: Od početka godine ubijeno 18 žena u porodičnom nasilju!

Autor: Tanjug

Hronika

25.04.2018

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici prvenstveno ima preventivnu funkciju i naglasila da je tokom njegove primene razmotreno više od 30.000 slučajeva nasilja u porodici, a da je izrečeno više od 12.000 hitnih mera.

Foto: Ilustracija

Na pitanje da li je zadovoljna uvođenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, imajući u vidu da se on primenjuje skoro godinu dana, a da je 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju od početka 2018,Kuburović je istakla da je osnovni cilj tog zakona bio multisektorska saradnja i dobra koordinacija između policije, tužilaštva i sudova, te je ocenila da je zakon to uspeo da postigne.

Ona je, ipak, saglasna da su potrebne dodatne mere da bi se poboljšala statistika.

- Možemo reći da pre svega ima preventivnu funkciju. Prijavljeno je oko 30.000 slučajeva nasilja u porodici, što znači da je zakon preventivno delovao. Imajući u vidu broj izrečenih hitnih mera, više od 12.000, znači da je u svim tim situacijama sprečeno da dođe do eskalacije nasilje i samog nasilja,ukoliko je bio slučaj da je neposredno pretila opasnost - rekla je Kuburović za RTS.

Ona je dodala da, kada je reč o broju od 30.000 razmotrenih slučajeva, to nisu samo novi prijavljeni slučajevi, već se tužilaštvo i sudovi bave i ranije prijavljenim slučajevima.

Kuburović je podsetila da se 1. juna navršava godinu dana kako se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, te je navela da će se pre tog dana ponovo sastati savet, koji je formiran u skladu sa navedenim zakonom, gde će se analizirati svi rezultati rada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading