AMERIČKA PANIKA ZBOG FOTO-ROBOTA: PISMO BIVŠEG VEHABIJE NAPRAVILO LOM NA KOSOVU

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Hronika

15.03.2018

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pismo bivšeg vehabije koji služi kaznu u srpskom zatvoru o ubistvu Olivera Ivanovića izazvalo je pravu paniku među zapadnim obaveštajcima koji deluju na Kosovu.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Političar Oliver Ivanović koji je ubijen u Kosovskoj Mitrovici

Ono što je on otkrio, posebno foto-roboti članova "kačaničkog klana", moglo bi da pomogne istrazi u povezivanju direktnih izvršilaca (Albanaca) i agenata CIA koji su učestvovali u organizaciji atentata, a baza im je u Kačaniku, baš kao i ozloglašenoj grupi, koju je svojevremeno osnovao Lavdrim Muhadžeri.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto-robot zbog kog Amerikanci strahuju

 Foto-roboti potencijalnih ubica, koje je nacrtao robijaš iz zatvora Nova Skela (svi podaci poznati redakciji), i pismo dotureni Srpskom telegrafu praktično se poklapaju sa saznanjima do kojih su došle ruske službe - iza Oliverovog ubistva stoji "kačanički klan", u organizaciji su pomogli Amerikanci, a logističku podršku dala su trojica Srba sa Kosova, od kojih su dvojica braća.

STVAR U SVOJE RUKE

Bivši obaveštajac Božidar Spasić smatra da, pošto ni dva meseca nakon ubistva Ivanovića nema nikakvog pomaka u istrazi koju vode kosovske vlasti, Srbija mora da uzme stvar u svoje ruke. U tome, kako kaže, veliku važnost treba pridati novim informacijama iz pisma.

- Foto-roboti, odnosno preciznije da kažem skice koje ste objavili mogu mnogo da znače - napominje Spasić.

On dodaje i da bi nove informacije trebalo dostaviti istražnim organima na Kosovu institucionalnim putem ili preko drugih kanala, iako njima možda i nije u interesu da se utvrdi istina.

- Problem je što Amerika neće dozvoliti da se do kraja istraže te informacije, oni vrlo dobro znaju ko su ubice, ali im ne odgovara da se to objavi - zaključuje Spasić.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/trigger finger
Lavdrim Muhadžeri

OTKRIVENA POZADINA

Stručnjak za međunarodnu bezbednost Srđan Perišić smatra da će veza između izvršitelja i naručioca atentata najverovatnije ostati skrivena.

- Ako tragovi upućuju na islamističke teroriste sa područja Kosova, jasno je da su tajne službe SAD organizatori, problem je što će se to teško dokazati - kaže Perišić.

Sasvim je jasno, podseća Perišić, da, ako jedna teroristička ili kriminalna glupa izvodi političko ubistvo neke javne ličnosti, kao u slučaju Ivanovića, iza nje stoji neka tajna služba.

- Po mom mišljenju sve je jasno, instrukcije za ubistvo stigle su iz Vašingtona - konstatuje Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading