Hrvati mučki ubili Srbina na Božić, dobili SAMO GODINU DANA ROBIJE!

Autor: Republika

Hronika

18.01.2018

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Županijski sud u Splitu osudio je na godinu dana zatvora dvojicu Hrvata koji su 1998. godine na pravoslavni Božić pretukli Srbina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ubice iz Hrvatske idu u zatvor samo na godinu dana

Županijski sud u Splitu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je dvojici napadača određena kazna od godinu dana zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda starijem stanovniku sela Suhač, koji je mesec dana kasnije preminuo usled posledica napada.

Mučki ga pretukli na pravoslavni Božić

Prema istrazi koja je spovedena nakon ubistva, rođaci Stipe i Dražan Bulj, obojica hrvatske nacionalnosti, pre skoro 20 godina kasno uveče na pravoslavni Bozić došli su u kuću Jovana Borovića, starijeg stanovnika sela Suhač, i pretukli ga drvenim kolcima.

Sud je utvrdio da su se Borović i Dražan Bulj prvo rvali po podu, dok je Stipe Bulj udarao 60-godišnjeg Borovića tupim drvenim predmetom, kada je pas domaćina krenuo u napad.

Borović je nakon napada hospitalizovan, ali je pušten samo dan nakon hospitalizacije. Kasnije je ponovo primljen u bolnicu sa zapaljenjem pluća povezanim sa prelomom lobanje koji je posledica napada na Badnje veče. Preminuo je 4. februara 1998. godine.

Treća osoba koja je bila uključena u ovaj predmet je rođak osuđenih, Zdravko Bašić, koji je u vreme napada imao 19 godina. Bašić je oslobođen jer nijedan svedok, kao ni sam Borović, nije potvrdio da je on 1998. godine učestvovao u napadu.

Ubijen jer je Srbin

Borovičeva porodica je izrazila nezadovoljstvo zbog blage kazne, tvrdeći da je napad bio zločin počinjen iz mržnje usmeren prema Boroviću zbog njegovog srpskog i pravoslavnog porekla.

Prema sudu, sve činjenice su utvrđene od strane nižeg opštinskog suda u Sinju, dok su podaci o povredama Borovića prikupljeni iz njegovog zdravstvenog kartona.

Stipe i Dražan Bulj su izjavili da nikada nisu učestvovali u prepirci s Borovićem, što je osporeno iskazom policajca koji je bio na mestu zločina i video kako Borović leži teško pretučen na podu. Policajac je takođe svedočio da je video drvene štapove nedaleko od povređenog.

Policija je još 1998. godine podnela krivične prijave protiv napadača, ali je suđenje počelo 2002. godine zbog komplikacija sa svedocima i forenzičarima.

Slučaj je 2007. godine predat novom sudiji opštinskog suda, koji je izrekao presudu 2011. godine.

Međutim, Županijski sud je poništio presudu, nakon čega je pokrenuto novo suđenje pred Opštinskim sudom u Splitu.

Podsetimo, Borovićeva ćerka izjavila je na jesen da 20 godina čeka pravdu.

- Ljudi koji su osuđeni za smrt mog oca su mu bili komšije kojima je on pomagao i u hrani i u novcu i radeći s njima. U 20 godina pravosuđe nije uspelo da dovede postupak do kraja, pa je gotovo istekao rok do apsolutne zastarelosti. Ne znam šta sve nisu tražili, još je samo nedostajalo da moram dokazati da mi je otac zaista mrtav i da moram da nosim kosti iz njegovog groba. Ipak, da nisam optimista, ne bih to izdržala i verujem kako će se sve okončati po pravdi i na vreme - rekla je ogorčena Rosanda Macan, ćerka ubijenog Borovića za Slobodnu Dalmaciju, u novembru prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading