(FOTO) Arkan je samo jednom zaplakao i to zbog ovog čoveka!

Autor: Mediji, Republika

Hronika

23.01.2019

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Joksović Jokso, najveći autoritet skandinavskog podzemlja, za života je bio jedan od najboljih prijatelja Željka Ražnatovića Arkana.

Željko Ražnatović

Dragan Joksović Jokso ubijen je 4. februara 1998. godine u foajeu stokholmskog hipodroma Solvala. Dvadesetogodišnji Finac Jan Raninen, unajmljeni narkoman, "overio" ga je s dva metka u glavu.

Smrt nerazdvojnog druga potresla je inače smirenog Ražnatovića do te mere da je, kako navode oni koji su ga poznavali, prvi put u životu pred nekim pustio suzu.

To se desilo u trenutku kada je sahranjivao svog najodanijeg prijatelja i kuma, čoveka koji ga je tokom sedamdesetih više puta vadio iz zapadnoevropskih zatvora i kome je verovao više nego ikome.

Jokso je radio uglavnom kao obezbeđenje važnim ljudima i poznatim ličnostima. Brzo je napravio dobre konekcije i razvio posao u podzemlju. U to vreme oteta je švedska princeza, a kralj Gustav se obratio Joksu da mu pomogne znajući za njegove veze na asfaltu. Jokso je brzo uspeo da pronađe i vrati kralju njegovu ćerku bez ijedne ogrebotine.

"Radili" zajedno širom Švedske

Arkan i Jokso su sedamdesetih godina "radili" zajedno širom Švedske.

Svuda ga je pratilo čuvenje čoveka koji ne prašta i s kojim nije bilo zdravo sukobljavati se. Inspektor Interpola Kenet Viman pratio je ovog dva metra visokog Crnogorca ravno 12 godina:

- Bilo je gotovo nemoguće prikupiti dokaze protiv njega. Svim svedocima jezik se vezivao u čvor na sam spomen Joksovog imena. Svi su strahovali od žestokih metoda koje je primenjivao.

Svi su ga se plašili kao samog đavola - pričao je Viman švedskim tabloidima. 

Samo jednom Joksović je uhvaćen s kokainom u džepovima zbog čega je u zatvoru proveo čitava dva meseca. Bio je to njegov jedini boravak iza rešetaka.

Pošto se osamdesetih vratio u Jugoslaviju, Arkan zvanično nikada nije odlazio u Švedsku.

Tada počinje njegov vrtoglavi uspeh u Švedskoj. Zvali su ga Veliki Jokso, a koliko je bio popularan govori podatak da se čak pojavljuje u spotu za švedsku pesmu Evrovizije ’86. O njemu je tamo snimljen i dokumentarac pod nazivom "Priča o Joksu".

Plaćeni ubica i narkoman, mladi Finac ubio je Joksa s leđa dok je čekao u redu na hipodromu da uplati opkladu. Onda je bacio pištolj i tražio od policije da ga uhapse. Razlog je bio jasan, suparničke bande nisu imale drugi način da se suprotstave srpskom moćnom klanu.

Vest o njegovom ubistvu odjeknula je kao bomba u tamošnjim medijima. Počele su spekulacije o tome ko je skupio hrabrosti da udari na Velikog Joksa, kako su ga tamo nazivali.

Joksovićev ubica osuđen je na doživotnu robiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading