BIVŠI MINISTAR IDE PRED SUD: Pravosnažna optužnica protiv Slobodana Milosavljevića

Autor: informer.rs, Republika

Hronika

23.01.2019

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra Slobodana Milosavljevića i još sedmoro njegovih saradnika, kojom se terete da su zloupotrebama pribavili veliku protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Maxim&Co".

Ilustracija

Portparol suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je Apelacioni sud odbio kao neonosvane žalbe branilaca Milosavljevića i ostalih okrivljenih i potvrdio rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda) od 4. septembra 2018. kojim je potvrđena optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal.

"Prema stavu Apelacionog suda, nakon razmatranja celokupnog spisa predmeta sa svim odgovorima na optužnicu, pravilno je prvostepeni sud zaključio da je skup činjenica navedenih u optužnici, prikupljenih u istražnom i predistražnom postupku, podignut na nivo opravdane sumnje koji neposredno potkrepljuje osnovanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret i opravdavaju podiznje optužnice", napomenula je Piljić. Ovaj sud je prethodno u dva navrata ukidao prvostepena rešenja o potvrđivanju optužnice protiv Milosavljevića. Potvrđena optužnica, pored bivšeg ministra obuhvata i njegovog tadašnjeg pomoćnika Dušana Protića, zatim vlasnika preduzeća Maksim&Co Zorana Šćepanovića, nekadašnjeg direktora regionalnog centra Poreske uprave u Novom Sadu Zorana Radomana, nekadašnjeg načelnika i savetnicu u Odeljenju za poresko-pravne poslove u Novom Sadu Jovana Keravicu i Mirjanu Spasić, kao i veštake poljoprivredne struke Iliju Radosavljevića (63) i Muslina Gorkog.


Optužnica tereti Milosavljevića i Protića da su po prethodnom dogovoru iskorišćavanjem, odnosno prekoračenjem granica službenog položaja i ovlašćenja postupali u nameri da Šćepanoviću pribave protivpravnu imovinsku korist. Tužilaštvo za organizovani kriminal nije do sada saopštavalo navode optužnice. Nakon hapšenja osumnjičenih u decembru 2015. godine, međutim, saopšteno je da se oni sumnjiče da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica. Tada je saopšteno i da se sumnjiče da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva "Maxim&Co" i državnog zemljišta u građevinskom reonu Novog Sada čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad. Tom prilikom preduzeću "Maxim&Co" su pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od milijardu dinara, s obzirom da je vrednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljišta koji je država dobila u razmeni, saopšteno je tada iz tužilaštva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zozon

24.01.2019 07:37

Daj nemojmo da smo naivni. Pa sada sledi odugovlačenje sudskog postupka sve do zastarelosti, a usput će Milosavljević morati da plati i određeni reket.