Stotine aplikacija prisluškuje korisnike preko telefona

Autor: Republika

Razonoda

08.01.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stotine aplikacija i igrica na mobilnim telefonima prisluškuje korisnike kroz mikrofone, ali ne kako bi se čulo šta korisnici imaju da kažu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Veliki brat je svuda oko nas

One su dizajnirane tako da ustanove kakav sadržaj konzumiramo.
 
Ovakve aplikacije dolaze sa ciljem da prepoznaju zvukove čak i kada su nam mobilni telefoni u džepu ili dok igre rade u pozadini, kako bi kompanije dobile informacije o tome koje serije i filmove gledamo, ali i koje smo reklame videli. Na taj način oglašivači mogu da saznaju više o nama i serviraju nam reklame koje će nas pre navesti da nešto kupimo, otkrio je Njujork tajms. 
 
Aplikacije koriste softver kompanije Alphonso koji u tišini prati naše TV navike preko mikrofona, a radi se o otprilike 1.000 igara i raznih društvenih aplikacija. Otprilike 250 dostupno je za Android uređaje, a manji broj za iPhone. Neke od njih su Pool 3D, Beer Pong: Trickshot i Real Bowling Strike 10 Pin. 
 
Iako aplikacija može da osluškuje okolinu korisnika, kompanija tvrdi da se ne snimaju razgovori korisnika, a u opisima pojedinih igara se navodi da kratki audio snimci ne napuštaju uređaj, već se pretvaraju u digitalne 'audio potpise'. Oni se upoređuju s reklamama i sadržajem iz konzola, set-top boxova i drugih izvora. Čim se pronađe podudaranje, Alphonso te informacije koristi da vam servira važnije oglase na mobilnom telefonu. Dodaje se i da softver upoređuje snimke samo sa zvukovima iz poznatih reklama, i ne prepoznaje ljudski govor i druge zvukove. 
 
Ašiš Kordija, direktor Alphonsa, rekao je da je kompanija sarađivala s filmskim kućama koje su im dale audio isečke pre objavljivanja njihovih filmova kako bi softver lakše prepoznao sadržaje. Isto tako sarađuju i sa Shazamom, koji može da im pomogne u prepoznavanju korisnika analizom zvukova i prodajom tih podataka nazad Alphonsu. 
 
Opis onoga što radi Alphonso zakopan je u pojedinim aplikacijama vrlo duboko, a kod drugih se nalazi u podešavanjima igre. 
 
Inače, FTC (Savezna trgovinska komisija) je u SAD još 2016. upozorila desetine developera, koji su u aplikacijama koristili sličan softver (SilverPush), da moraju korisnicima jasno da objasne zašto, kako i zbog čega se prikupljaju podaci, piše 24sata.hr
 
Igrama i aplikacijama kojima nije potreban mikrofon možete u podešavanjima jednostavno da uskratite dozvolu za njegovo korišćenje. Da biste to uradili, potrebno je da odete u podešavanja -> aplikacije i obaveštenja -> dozvole, i ovde za svaku aplikaciju možete pojedinačno da isključite dozvole.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading