iPhone dobija opcije koje će policajci MRZETI!

Autor: mashable.com

Razonoda

15.09.2017

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova, jedanaesta po redu, verzija iOS operativnog sistema stiže za nekoliko dana, a sa njom i opcije koje se policajcima neće baš naročito dopasti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Policajci će imati velike muke kad budu morali da uzimaju podatke iz novih iPhone modela

Naime, kompanija Apple rešila je da u iOS 11 ubaci dve opcije koje će otežati pristup podacima korisnika koji se nalaze na iPhone-u. Pored zaštite podataka od kriminalaca i hakera, nove mere Apple-a otežaće posao i policiji kojoj bi možda tokom istrage bilo neophodno da pristupe telefonu uhapšenog.

O prvoj opciji novog iOS-a koja će povećati bezbednost korisnika iPhone-a saznali smo još u avgustu. Ukoliko korisnik pet puta brzo pritisne "home" taster, Touch ID skener za otisak prsta će se automatski isključiti i više neće biti moguće koristiti ga sve dok se ne unese "passcode", odnosno šifra za otključavanje.

Ovo može dobro doći aktivistima koji znaju da im policija u svakom trenutku može konfiskovati telefon, jer konkretno američka policija od uhapšenih može da traži da otključaju telefon otiskom prsta, ali ne i šifrom.

Druga sigurnosna promena koju donosi iOS 11 odnosi se na povezivanje iPhone-a sa računarom.

Do sada je prilikom povezivanja iPhone-a na kompjuter bilo neophodno da je telefon otključan i da korisnik dozvoli povezivanje. Međutim, od sada će povezivanje telefona sa kompjuterom biti proces u dva koraka, gde će korisnik pored odobravanja povezivanja, morati da unese i šifru za otklučavanje telefona.

To znači da će forenzičari koji istražuju telefon morati da znaju šifru kako bi pristupili podacima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading