NAJGORI MEĐU NAJGORIMA! Ovo su procesori koji se raspadaju

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

05.08.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi čipovi su baš najgori među najgorima, jer su naišli na ozbiljne probleme ili jednostavno nisu uspeli da ispune svoju zadatu svrhu kada su se našli unutar kompjutera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zato vam predstavljamo najgore procesore ikada napravljene.

Intel Itanium

Ovo je bio Intelov pokušaj da složenost hardvera poveže sa softverskom optimizacijom. Sav posao oko toga koje instrukcije treba izvršiti prvo je proveravao kompajler, a tek onda je CPU izvršavao kod.

Analitičari su verovali da je Itanium pokoriti svet. Ali nije.

Kompajleri nisu bili u stanju da izvuku potrebne performanse, a sam čip nije bio kompatibilan sa bilo čime što je predstavljeno pre njega.

Intel Pentium 4 (Prescott)

Ovaj čip je bio obogaljen brojnim proizvodnim problemima, trošio je struju kao lud i nije uspeo da dostigne zadato klokovanje kako bi bio uspešan.

Prescott, i njegov brat sa dva jezgra, bili su najslabili desktop proizvodi koje je tada Intel izbacio u odnosu na konkurenciju.

AMD Bulldozer

Bulldozer je trebalo da prekine dominaciju Intela zahvaljujući poboljšanoj efikasnosti i smanjenoj veličini tranzistora.

AMD je želeo manje jezgro sa većom brzinom, a ono što je dobio bila je katastrofa.

Bulldozer nije mogao da dostigne zadato klokovanje, trošio je energiju ko lud i nudio je performanse koje su bile smao delić očekivanog.

Vrlo retko se dešavalo da neki procesor bude toliko loš.

Cyrix 6x86

Ovo je jedan od x86 proizvođača koji nije preživeo kraj 90-ih godina prošlog veka. Iako je bio bio brži Intelovog Pentiuma, problem su bili nestabilni čipovi.

Ako ste bili gejmer u 90-im, želeli ste Intelov procesor, zadovoljili biste se AMD-om, a 6x86 je bio samo ona užasna stvar koju nikako niste želeli da dobijete.

Cyrix MediaGX

Ovo je prvi pokušaj da se napravi integrisani SoC (sistem na čipu) za desktop sa grafikom, procesorom, PCI busom i memorijskim kontrolerom na jednom tranzistoru.

Na veliku žaost,k sve ovo dešavalo se 1998. godine, što znači da su sve te komponente bile zaista užasne.

Dok je Cyrix 6x86 mogao da se takmiči sa Intelom u poslovnoj primeni, MediaGX nije bila u stanju da pobedi mrtvu kornjaču.

Texas Instruments TMS9900

Ovaj procesor je bio impresivan promašaj zbog jednog velikog razloga: kada je IBM tražio čip koji će iskoristiti na originalnom PC-ju, na raspolaganju je imao samo dva izbora - TMS9900
i Intelov 8086/8088.

TMS je imao 16 bita adresnog prostora, dok je 8086 imao 20. To je napravilo razliku između 1 megabajta RAM-a i samo 64KB.

IBM je izabrao Intel, a sve ostalo je ostalo zaboravljeno u istoriji.

Qualcomm Snapdragon 810

Snapdragon 810 e prvi pokušaj kompanije da napracvi bil.Little CPU koji je bio baziran na 20nm procesu.

Na kraju smo dobili najmanje voljen procesor koji je Samsung u potpunosti preskočio, dok su druge kompanije imale velikih problema sa njime, ponajviše zbog pregrevanja.

IBM PowerPC G5

Appleovo partnerstvo sa IBM-om na PowerPC 970 procesoru je trebalo da predstavlja prekretnicu u budućnosti kompanije. Kada je najavio prve G5 proizvode, Apple je najavio da će za godinu dana predstaviti 3GHz čip.

IBM nije uspeo da na vreme dostavi komponente koje su mogle da postignu ovu brzinu uz razumnu potrošnju energije i G5 nije mogao da zameni G4 laptopove zbog toga.

Pentium III 1.13GHz

Sam Pentium 3 imao je solidnu arhitekturu, ali tokom trke do 1GHz sa AMD-om, Intel je bio očajan da ostane u vođstvu. U poslednjem pokušaju da povrati brzinu, Intel je pokušao da progura 180nm P3 do 1.13GHz - i nije uspeo.

Čipovi su bili nestabilni i Intel je morao da ih sve povuče.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading