Apple ima nove funkcije koje se neće baš svideti Facebooku

Autor: Republika

Razonoda

10.06.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apple je imao dosta toga da kaže o sajber sigurnosti i privatnosti tokom nedavno održane WWDC 2018 konferencije. Iako su neke od Apple-ovih objava softvera bile mlake, kompanijin fokus na sajber sigurnost i privatnost je bio agresivan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Apple, vodeća firma u IT svetu

Glavna karakteristika iz ovog sektora je ono što Apple zove "Intelligent Tracking Prevention", tehnologiju koju je kompanija ugradila u svoj Safari veb pregledač. 

Ta funkcija će vas upozoriti ukoliko je veb lokacija implementirala karakteristike poput "Like" tastera ili polja za komentare na Facebooku. 

Kada je MacOS Mojave bude dostupan javnosti, Safari će vam dati bolju ideju o tome kada vas neko prati na internetu. Kada naiđete na veb lokaciju koja vas prati, bićete upozoreni, piše B92.


Apple se nije zaustavio na tome. Safari otežava oglašivačima da kreiraju "otisak prsta" osobe na internetu. Otisak prstiju je način da oglašavači kreiraju profil korisnika bez upotrebe kolačića ili trekera. 

Umesto toga, ovaj metod se oslanja na stvari kao što su veb pregledač, fontovi i drugi podaci o konfiguraciji sistema kako bi kreirali profil korisnika i način na koji on koristi veb, piše B92. 

Iako tokom objave novih funkcija privatnosti Facebook nije prozvan po imenu, društvena mreža je kroz istoriju imala prisan odnos sa oglašavačima, dajući im pristup ličnim podacima miliona korisnika za ciljano oglašavanje. 

Appleovo povlačenje mogućnosti kreiranja otisaka prstiju će naštetiti oglašivačima, ali istovremeno i Facebooku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading