Hakovao više od 11.000 e-mail naloga: DOBIO 5 GODINA ZATVORA

Autor:

Razonoda

01.06.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Unajmljeni haker koji je bio uključen u napad na bezbednosni sistem giganta Yahoo 2014. godine, i koji je targetirao 500 miliona korisnika, je osuđen na pet godina zatvora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Karim Baratov (Karim Taloverov, ili još znan kao Karim Akehmet Tokbergenov) naveo je da nije znao da radi za ruske špijune, jer nije istraživao svoje mušterije.

Njegovo ime je prvo izbilo na videlo kada su dvojica ruskih državljana optuženi za organizovanje napada na Yahoo, a prema navodima, ti državljani su mu dali podatke nakon počinjenog napada, koje je potom koristio za hakovanje email naloga američkih i ruskih novinara, državnih službenika i onih zaposlenih u finansijskim službama, kao i privatnim preduzećima.

Baratov je koristio phishing tehniku da bi dobio lozinke svojih meta, a potom ih prosledio svojim ruskim kontaktima u zamenu za novac.

Vlasti veruju da je zaradio oko 1,1 miliona dolara iz ugovora i da je koristio novac za kupovinu kuće i automobila. Sud mu je naredio da plati novčanu kaznu do 2,25 miliona dolara, i to po 250,000 dolara po optužnici. Baratov se izjasnio krivim za devet krivičnih dela zbog hakovanja u novembru i priznao je da je u ime svojih ruskih kontakata hakovao najmanje 80 e-mail naloga.

Hakovao više od 11.000 e-mail naloga od 2010. godine, pa sve do njegovog hapšenja u maju 2017. godine.

Američki savezni tužilac Alex G. Tse naglasio je posvećenost vlasti da zaustavi unajmljene hakere u izjavi: "Ti hakeri nisu manji igrači, oni su kritično sredstvo koje kriminalci koriste kako bi pribavili i eksploatisali lične podatke ilegalno. U presudi Baratovu na pet godina zatvora, Sud je poslao jasnu poruku hakerima da će učestvovanje u sajber napadima sponzorisanih sa strane rezultirati značajnim posledicama."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading