Office 365 donosi zaštitu od ransomware napada i phishing prevara

Autor: pcpress.rs

Razonoda

08.04.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštita ličnih podataka i dokumenata od cyber napada postaje sve važniji momenat u životima pripadnika online zajednice, pa je i Microsoft predstavio nove sigurnosne opcije za Office 365 paket.

RepublikaFoto: youtube.com/Royal Discount

Naime, radi se o poboljšanjima čiji je cilj da korisnike zaštite od virusa, te phishing prevara, kao i od ransomware-a koji je postao uobičajena pretnja savremenog doba. Neke od ovih alatki su sa poslovne verzije Office-a 365 dospele na onu koja je namenjena pojedinačnim korisnicima, a jedna od njih je i 30-day OneDrive backup opcija koja se nalazi u sklopu funkcije Files Restore.

Zahvaljujući novim opcijama, Office 365 sada može da detektuje ransomware napade, i da korisnicima, koji su bili žrtve ovakvih nesrećnih okolnosti, pomogne tokom procesa vraćanja podatka, budući da OneDrive vraća u stanje koje je imao pre nego što se napad dogodio.

Nove alatke se tiču i deljenja dokumenata između korisnika, pa sada postoji lozinka koja je potrebna da bi se pristupilo nekom podeljenom OneDrive folderu, a koja štiti dokument u slučaju kada je link ka podeljenom folderu dalje prosleđen, a bez dozvole onoga koji ga je kreirao.

Tokom 2018. godine očekuje se još jedna opcija iz ove kategorije, a zahvaljujući kojoj će svi linkovi na koje se klikne u okviru Word, Excel i PowerPoint dokumenata biti proveravani, a da bi se utvrdilo da li su web-sajtovi na koje vode sigurni, te da li sadrže neki malver ili elemente koji ukazuju na phishing prevaru.

Nove sigurnosne mere odnose se i na komunikaciju između korisnika, pa Outlook.com sada nudi end-to-end enkripciju mejlova, koja uključuje sigurnosne mere koje pre svega štite onoga koji dobija mejl. U slučaju da primalac mejla poruku ne otvara na nekoj od sigurnih lokacija, a poput Outlook-a, Windows Mail-a, ili prilagođene mobilne aplikacije, biće preusmeren na sigurnu Office 365 web stranicu, na kojoj će dobiti i jednokratnu lozinku za pristupanje mejlu. Na kraju, tu je i opcija zahvaljujući kojoj uskoro neće biti moguće kopiranje i prosleđivanje mejlova sa Outlook.com platforme, budući da će poruke biti enkriptovane čak i kada se otpreme na neki uređaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading