Pre tačno 10 godina Stiv Džobs je izvadio iz koverte nešto što je promenilo svet kompjutera!

Autor: Republika

Razonoda

22.01.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiv Džobs je pre tačno deset godina promenio svet prenosnih računara. To se dogodilo kada je MacBook Air predstavio tako što ga je izvadio iz tanke koverte.

RepublikaFoto: youtube.com/EverySteve
Stiv Džobs

U tom trenutku je bilo jasno da svet kompjutera više neće biti isti.

- Ovo je najtanji laptop na svetu - rekao je Stiv Džobs predstavljajući MacBook Air pre deset godina.

Apple-ov događaj "Macworld" bilo je poseban te 2008. godine. Održano je tek nekoliko dana po završetku Međunarodnog sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu i nakon što je Bil Gejts rekao "zbogom" Microsoftu.

Džobs je Macbook Air izvadio iz koverte, a publika je bila vidno iznenađena koliko je mali i tanak. Takav laptop pre toga nismo imali prilike da vidimo.

Apple-ovi suparnici imali su u to vreme tanke i lagane laptopove u ponudi. Ali, svi su bili tanki oko tri-četiri centimetra, težili oko 1,3 kilograma te imali ekran dijagonale osam ili 11 inča (20,3 ili 27,9 centimetara). Većina nije imala punu tastaturu.

MacBook Air je u najdebljem delu bio tanji od najtanjeg dela Sony-jevih modela iz serije TZ, koji su tada bili među najtanjim laptopovima na tržištu. Bio je to impresivan inženjerski poduhvat koji je nagovestio novu eru laptopova.

Apple je izbacio CD čitač i niz ulaza te u MacBook Air ugradio trackpad osetljiv na više dodira odjednom i SSD memoriju. Imao je tek jedan ulaz za USB 2.0 te ulaze za mikro DVI i slušalice.

Iako je bio minimalistički, MacBook Air nikako nije bio jeftin: osnovni model koštao je 1.799 američkih dolara, što bi i danas bilo skupo.

Trebalo je da prođu godine pre nego što su proizvođači laptopova s operativnim sistemom Windows uhvatili korak s revolucionarnim Appleovim modelom. Tek pre koju godinu uspeli su da ga nadmaše dizajnom i ekranom, specifikacijama i trackpadovima.

Apple još uvek prodaje MacBook Air po početnoj ceni od 999 američkih dolara. Dosad su odbijali da ga redizajniraju kako bi se bolje nosio s Microsoftovim Surfaceom, Dellovim XPS-om 13 i drugim suparnicima. Umesto toga ponudili su MacBook sa ekranom dijagonale 12 inča (30,4 cm), ali taj model nije ostavio ni približno tako snažan utisak.

Možda nas Apple iznenadi s novim, nadograđenim modelom MacBook Aira, ali to se ne čini izvesnim. Postojeći model nije bio nadograđen gotovo tri godine. Reklo bi se kako broji svoje poslednje dane, piše The Verge.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading