Otkrivena velika greška kod procesora kompanije Intel

Autor: Republika

Razonoda

05.01.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Intel se suočava sa još jednim velikim sigurnosnim problemom kada su njegovi procesori u pitanju, a rešenje bi ovoga puta moglo da bude komplikovano. Naime, oni koji se bave ovakvim problemima otkrili su ranjivost koja se tiče Intel-ovih CPU-ova koji su proizvedeni tokom poslednje decenije, a zahvaljujući kojoj obični programi mogu da dođu do sadržaja, te odrede oblik jezgra operativnog sistema, takozvane kernel memorije, koju čini softver koji upravlja pristupom korisničkih programa računarskoj opremi i softverskim resursima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Koliko će rešenje ovog problema uticati na brzinu rada zavisi i od procesora

Detalji o ovom problemu još uvek nisu dostupni javnosti, a ispravka bi mogla da kernel memoriju odvoji od običnih procesa, što bi moglo da utiče na brzinu rada procesora, budući da zahteva prebacivanje između dva prostora sa memorijskim adresama svaki put kada postoji sistemski poziv ili zahtev za predusretanje hardvera.

Koliko će rešenje ovog problema uticati na brzinu rada zavisi i od procesora, te vrste zadatka koji se obavlja. Najveći problemi se očekuju vezi sa sistemima za virtuelizaciju, poput Amazon EC2 ili Google Compute Engine, a brzina bi mogla da se smanji za 5 do 30%, te postoje naznake da bi taj procenat mogao da bude i veći, piše Engadget.

Trenutno nije poznato koliko ovaj problem utiče na brzinu obavljanja svakodnevnih zadataka, poput igranja video-igara, te pretraživanja interneta, te će se to odrediti dodatnim testovima. Budući da se problem pre svega tiče čipova, utiče na svaki operativni sistem, uključujući Linux, macOS i Windows. Trenutno su u pripremi softverske ispravke za Linux i Windows, ali konačna rešenja koja će popraviti performanse, zahtevaće promene na nivou CPU-a.

Iz rivalske kompanije AMD požurili su da korisnike obaveste o tome da, kada su njihovi čipovi u pitanju, ovakvih problema nema, a zbog ključnih razlika u upravljanju memorijom. Problem je uticao i na vrednost deonica kompanije Intel, te su ove 3. januara doživele pad od nekoliko procenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading