Nećete verovati gde stiže veštačka inteligencija

Autor: Republika

Razonoda

23.09.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O robotima vinogradarima moglo je da se čuje još 2015. godine, a kada se pojavio mehanički čuvar vinograda pod imenom VineRobot, da bi se sada pojavio još jedan njegov rođak, koji je kreiran u Portugalu, a pod imenom VineScout.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Ideja koja stoji iza ovih robota podrazumeva da mehanički vinogradari patroliraju vinogradom, te proveravaju u kakvom su stanju plodovi, i da li su spremni za branje.

VineScout je obogaćen i sistemom napredne veštačke inteligencije, ima mogućnost 3D stereoskopskog pregleda prostora, LiDAR (light detection and ranging) i ultrazvučne senzore, što mu omogućava da zaobilazi prepreke, te da se okreće i menja smer. Za razliku od VineRobot-a, Scout može da patrolira i danju i noću, i da prikuplja do tri hiljade različitih podataka na sat, prenosi pc press.

Dok se kreće između redova vinovih loza, VineScout koristi i infracrvene senzore, te multispektralnu kameru kako bi merio temperaturu lišća i količinu vode koja se nalazi u biljkama. Tako prikupljeni podaci formiraju mapu koja vinogradarima pruža informacije da li biljke dobijaju dovoljno vode, te o celokupnom zdravlju i stanju zasada. Robot radi uz pomoć laganih litijumskih baterija i solarnih ploča, što je kombinacija koja čini da je stalno u funkciji i da motri na vinograde svojim infracrvenim okom.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading