Srbija sve bliža CERN-u?

Autor: Republika

Razonoda

10.09.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskoro će biti završena procedura za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), saznaje "Politika".

RepublikaFoto: twitter.com/CERN

Kako list piše u izdanju od nedelje, krajem septembra Srbija bi mogla da postane punopravna članica CERN-a. 

To je svakako, kako navodi list, dobra vest, a i povod da premijerka Ana Brnabić početkom nedelje poseti tu naučnu instituciju, budući da ona okuplja gotovo sve države u svetu i predstavlja lidera u nauci, u razvoju vrhunskih tehnologija i računarstvu. 


Profesor Petar Adžić, predsednik Komisije za saradnju sa CERN-om i predstavnik Srbije u Savetu CERN-a, podseća da postoje dva važna razloga za ovu posetu: privođenje kraju procedure za punopravno članstvo i potpisivanje ugovora o obrazovanju i treningu nastavnika fizike srednjih i osnovnih škola u CERN-u. 

- Poseta visoke delegacije Srbije CERN-u verovatno je jedna od najviših do sada, jer mi nije poznato da je ijedna zvanična delegacija države članice u svom sastavu istovremeno imala premijera, resornog ministra i dva državna sekretara - kaže profesor Adžić. 

Adžić dodaje da će Srbija biti prva od bivših republika nekadašnje SFRJ koja postaje punopravna članica CERN-a. 

- Za četiri godine verovatno će se pridružiti Slovenija, dok Hrvatska upravo ove godine priprema članstvo. Srbija će biti jedna od retkih članica CERN-a koja nije istovremeno i članica EU, a jedina ako se izuzmu Švajcarska, Norveška i Izrael. Inače budžet CERN-a dominantno obezbeđuju države EU, a nekada je to bilo čak i 85 odsto - kaže sagovornik "Politike".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading