Evo koliko NUKLEARKI je potrebno za GLOBALNI HAOS I MILIONE MRTVIH U VAZDUHU

Autor:

Razonoda

23.06.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki nuklearni napad na neku zemlju imao bi razorne posledice i za agresora, otkrila je nova studija u kojoj su naučnici pokušali da istraže gde je granica u broju nuklearnih projektila nakon kojeg bi mogao da nastane globalni haos.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Došli su do broja 100. Što je prilično malo, kad se zna da nuklearne sile imaju oko 15.000 projektila u celom svetu. 

Čak i u najboljem slučaju, veliki napad imao bi globalne posledice sa milionima mrtvih u prvom udaru te masovnim nestašicama i gladi, piše Daily Mail.

Kako nuklearne projektile deli devet država, istraživači u studiji, koja je objavljena u časopisu Safety, navode da bi broj projektila trebalo pgraničiti na 900, odnosno stotinu po državi.

Iako, kad se zna koliko su snažni nuklearni projektili koji mogu izbrisati gradove, i to je ogroman broj, tako da bi idealna situacija bila kad bi svaka zemlja broj smanjila na nulu.

- Sa 100 projektila i dalje imamo nuklearno odvraćanje, ali izbegavamo verovatne posledice koje bi ubile i vlastite ljude - rekao je Joshua Pearce sa Tehnološkog univerziteta u Minhenu. Dodao je kako bi posledice od 1.000 projektila, i to bez odmazde, ubile 50 puta više ljudi nego što ih je poginulo u napadu 2001. godine.

Samo 100 projektila na gusto naseljeno područje Kine hipotetički ubilo bi više od 30 miliona ljudi. Takav veliki napad bi doveo do pada temperatura, uništio bi se ozonski omotač.

Drastično bi pala proizvodnja hrane, a uništila bi se industrija koja bi u nekim slučajevima mogla da potpuno nestane. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading