Lansiran satelit, ključni korak ka tamnoj strani Meseca!

Autor: Republika

Razonoda

21.05.2018

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je danas lansirala u svemir relejni satelit koji će olakšati komunikaciju kontrolora na Zemlji sa lunarnom misijom koja bi kasnije ove godine trebalo da spusti svemirsku letelicu na tamnu stranu Meseca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mesec

AP prenosi da je kineski Nacionalni astronautički biro na sajtu objavio da je satelit "Chuećiao", odnosno "Most od svraka" nazvan tako po drevnoj kineskoj narodnoj priči, upućen u svemir pomoću rakete "Dugi marš-4C" iz centra za lasniranje satelita Sičang u jugozapadne pokrajine Sečuan.

Agencija navodi da se Kina nada da će postati prva zemlja koja će izvesti meko spuštanje sonde na dalju stranu Meseca, koja je poznata i kao tamna strana zato što je okrenuta suprotno od Zemlje i relativno je nepoznata.

Sinhua je prenela da je menadžer projekta Džang Lihua izjavila da je ovo lansiranje "ključni korak" u misiji koja i dalje mora da prevaziđe druge izazove poput višekratnog prilagođavanja sopstvene orbite, kako bi "zakočila" u blizini Meseca i iskoristila njegovu gravitaciju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading