Teleskop Kepler ostaje bez goriva

Autor:

Razonoda

20.03.2018

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nasin teleskop Kepler, koji se skoro 10 godina nalazi u galaksiji Mlečni put, ostaje bez goriva. Taj teleskop je, do sada, otkrio i potvrdio postojanje čak 2.300 planeta koje kruže oko udaljenih zvezda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kepler je, takođe, pružio uvid i u moguće postojanje nekoliko hiljada planeta, koje tek treba da bude potvrđeno. Ukupno, 30 od svih potvrđenih planeta, "živi" unutar zona svojih zvezda, koje bi mogle da imaju uslove za život ljudi, kao i mogućnost da na njima postoji pijaća voda kao na Zemlji. 

Kepler će bez goriva ostati za samo nekoliko meseci, potvrđuje Nasin inženjer Čarli Sobek. 

Kepler se nalazi u orbiti oko Sunca, na udaljenosti od oko 150 miliona kilometara. Na taj način Zemljina gravitacija i reflektujuća svetlost ne deluju na njega i ne utiču na njegova precizna merenja udaljenih planeta. 

Kada Kepler uoči egzoplanetu, ne snimi odmah fotografiju, budući da je ona predaleko, već prati razlike u osvetljenosti dok planeta polako prolazi ispred udaljene zvezde. Na osnovu toga, stručnjaci NASA mogu da procene veličinu i mogući sastav egzoplanete, kao i koliko dugo ona putuje oko zvezde i koliko svetlosti privremeno blokira. 

Kada konačno postane svemirski otpad, teleskop neće predstavljati opasnost za druge satelite. 


Kepler će uskoro biti zamenjen novim teleskopom - satelitom TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), koji će biti lansiran 16. aprila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading