DA ZAJEDNO SHVATIMO NEBO: NASA vas poziva da šaljete razne fotografije oblaka!

Autor:

Razonoda

19.03.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka svemirska agencija NASA traži od ljubitelja neba iz celog sveta da dele s njom fotografije oblaka putem posebne aplikacije. Ovaj projekt u saradnji s građanima potreban je NASA-i za validaciju podataka sa šest instrumenata koji posmatraju Zemlju putem različitih satelita.

RepublikaFoto: pixabay.com
NASA poziva najkreativnije

Instrumenti su deo projekta pod nazivom "Oblaci i svetlosni energetski sistem Zemlje" koji ima za cilj da pobolša razumevanje uloge oblaka u globalnim klimatskim promenama. 

Oblake je, međutim, ponekad veoma teško identificirati s visine. Na primer, tanke oblake, najčešću vrstu visokih oblaka, teško je prepoznati u odnosu na sneg, kažu iz NASA-e. Zbog toga je sva satelitska posmatranja potrebno upoređivati sa zapažanjima sa Zemlje. 

Ukoliko želite da učestvujete u izazovu posmatranja oblaka, najlakši način jeste da skinete aplikaciju GLOBE Observer koja će vam korak po korak dati instrukcije kako da NASA-i pošaljete svoje fotografije oblaka. Ukoliko volite da posmatrate i analizirate promene na nebu, ova aplikacija će dodatno unaprediti vaše znanje iz astronomije.

Iz NASA-e kažu da su projekt posmatranja oblaka započeli sad, jer će oblaci na proleće imati zanimljive aktivnosti. Promena godišnjih doba može biti olujna, a NASA želi dvostruko da proveri podatke jedog instrumenta kojeg je u svemir poslala u novembru prošle godine.

Svi koji žele da njihove fotografije dođu do NASA-e, imaju vremena do 15. aprila za slanje maksimalno deset fotografija svakog dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading