U Beogradu predstavljen "Pupin" - prvi srpski pseudo-satelit

Autor: Tanjug

Razonoda

10.03.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na drugom Samitu avijacije jugoistočne Evrope (SEAS) održanom u Beogradu, predstavljene su tri nove bespilotne letelice, koje trenutno razvija srpski "Kompozit tehnolodži tim" (CTT), sa sedištem u Beogradu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najveće interesovanje izazvao je prvi srpski pseudo-satelit visokog plafona leta (HAPS), nazvan "Pupin" po čuvenom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, navodi poznati britanski magazin o vojnim pitanjima "IHS Džejns".

"Pupin" će leteti na 20.000 metara iznad zemlje, a moći će da ostane u vazduhu i po nekoliko meseci bez sletanja, noseći telekomunikacionu opremu i senzore za prismotru, navodi "IHS Džejns".

- Mi smo jedna od samo pet kompanija širom sveta koje trenutno rade na razvoju HAPS-a i nadamo se da ćemo uskoro početi sa testiranjem našeg sistema, kako bismo dokazali koncept i nastavili sa razvojem modela koji će naslediti ''Pupina'' - rekao je glavni izvršni direktor CTT i inženjer aeronautike, Petar Matunović.

On je dodao da kompanija CTT traži pouzdane partnere iz avio-industrije kako bi pojačali rad na "Pupinu" i druga dva projekta kompanije, bespilotnim letelicama "NT155" i "NT161" (NT su inicijali, kojima CTT odaje počast slavnom srpskom naučniku Nikoli Tesli).

- "NT155" je bespilotna letelica srednjeg plafona leta i duge održivosti u vazduhu (MALE), a konstruisana je od kompozitnih materijala, što letelici omogućava da ima kompleksan aerodinamički oblik i malu težinu, uz veliku strukturalnu jačinu potrebnu za instaliranje podvesnih tačaka za kačenje oružja ili spoljnih rezervoara za gorivo - piše "IHS Džejns".

Samit avijacije jugoistočne Evrope (SEAS) održan je u Beogradu 8. i 9. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading