(VIDEO) NADVIĆE SE KRVAVI MESEC: Evo kada ćete videti ono što se javlja jednom u 150 GODINA!

Autor:

Razonoda

08.01.2018

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraj ovog meseca doneće nam jednu od najlepših noći, barem kada je posmatranje Meseca u pitanju. Naime, 31. januara poklopiće se tri nebeska događaja koja se nisu poklopila za više od 150 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Neverovatan prizor

Događaj koji je opisan kao pomračenje plavog supermeseca biće spektakularan fenomen, a evo šta će se zapravo dogoditi.

Prvo, Mesec će izgledati i 30 procenata veće i svetlije od uobičajenog, što je fenomen koji se često naziva supermesec. Supermesec je prilično neobična pojava, pa bi i ona bila sama po sebi značajna - ali to je samo početak.

RepublikaFoto: pixabay.com

Drugo, pun Mesec koji će se pojaviti 31. januara je plavi mesec. To zapravo ne znači da će izgledati drugačije - već da je to drugi put da je mesec pun za mesec dana. To se dešava na svake tri godine.

Treće - i verovatno najznačajnije od svega - iste večeri će se videti lunarno pomračenje. Taj zapanjujući događaj će dovesti do toga da će mesec pridobiti crvenu boju.

Taj misteriozni izgled, koji se često emituje u crvenkastoj nijansi zbog načina na koji atmosfera duplira svetlost, je razlog zašto se potpuna pomračenja meseca nekada nazivaju “krvavim mesecom“.

RepublikaFoto: pixabay.com

Za razliku od prvih dveju pojava, treća, odnosno pomraćenje, će biti vidljivo samo u nekim delovima sveta, jer zavisi od poravnanja Meseca, Sunca i Zemlje.

Ovaj fenomen biće vidljiv sa Novog Zelanda, većeg dela Australije i centralne i istočne Azije, kao i delovi istočne Evrope i Bliskog Istoka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading