Napravljena bionička ruka koja omogućava pravi osećaj dodira

Autor: Republika

Razonoda

05.01.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova bionička ruka, koju je napravio multinacionalni tim eksperata za robotiku, vratila je sposobnost ženi da oseti stvari i dovoljno je prenosiva da se koristi i van laboratorije.

RepublikaFoto: BBC/ screenshot
Imate utisak stvarnog osećaja

Već godinama naučnici rade na izradi bioničnih udova koji bi ljudima mogli da vrate osećaj za dodir i interakciju sa objektima. Cilj je bio ispuniti nedostatke koristeći tehnologiju. 

Do sada je veći akcenat bio stavljen na kontakt s objektima i mogućnost pridržavanja istih nego na razvijanje osećaja dodira, što je jednako važno. Međutim, to se sada promenilo. 

Grupa istraživača iz Rima uspela je da napravi bioničnu šaku koja omogućava osećaj dodira i dovoljno je kompaktna da se koristi i izvan laboratorije, saopštava BBC, a prenosi B92.

Biotička ruka, koja liči na pravu šaku, dodeljena je ženi koja je izgubila levu ruku u nesreći koja se dogodila pre više od 20 godina. 

Almerina Maskarelo je prototip ruke koristila šest meseci i za to vreme je mogla da proceni da li je objekat koji drži tvrd ili mekan. 

- Osećaj je spontan, kao da je reč o pravoj ruci. Konačno možete da radite stvari koje su prethodno bile veoma teške, poput oblačenja ili obuvanja cipela. Osećate se kompletno - navela je Maskarelo. 

Ruka funkcioniše tako što se signali nakon kontakta sa objektom sitnim elektrodama prenose do mozga. Istraživači se nadaju da će jednog dana ovakve proteze biti funkcionalnije od stvarnih udova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading