FEJSBUK MORAO DA POPUSTI: Dozvolio korisnicima da vide lične podatke koje prikuplja

Autor: Republika

Razonoda

28.03.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Facebook će omogućiti svojim korisnicima da vide i izbrišu podatke koje on skuplja o njima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP


Najnovija promena je stigla u vreme kad Facebook pokušava što više da smanji štetu nastalu zbog skandala povezanog s firmom Cambridge Analytica, nakon što je otkriveno da Facebook prikuplja mnogo osetljivih i ličnih korisničkih podataka.
 
Facebook će u narednim sedmicama uvesti novosti koje će promeniti uslove usluge i njenu politiku o podacima, tako da će korisnici videti kako se prikupljaju njihovi podaci. Takođe, korisnici će dobiti nove načine za brisanje prikupljenih podataka, kao i za sprečavanje daljeg prikupljanja.
 
Novi alati će omogućiti korisnicima da selektivno brišu podatke, kao i da u potpunosti uklone svoj profil.
 
- Neki ljudi žele da izbrišu ono što su delili u prošlosti, dok druge samo interesuje koje informacije Facebook ima. Zbog toga uvodimo mogućnost Access Your Information (pristup vašim informacijama), siguran način za pristup i upravljanje informacijama poput postova, reakcija, komentara i stvari koje ste pretraživali. Možete obrisati sve s vašeg timelinea ili profil koji ne želite više na Facebooku - saopšteno je iz Facebooka.
 
Neke od tih mogućnosti zahtevaju regulator GDPR koji je uveden u maju u Evropskoj uniji, a koji bi mogao negativno da se odrazi na kompanije poput Facebooka.

 Više promena će biti najavljeno u narednim sedmicama.

 
Osim redizajniranja menija za podešavanje na mobilnim uređajima, Facebook pravi i novu prečicu za podešavanje privatnosti korisnika koji će moći bolje da osiguraju svoje profile i kontrolišu lične informacije. Takođe, omogućiće korisnicima da pregledaju i izbrišu podatke koje su podelili, uključujući postove i pretrage.
 
Korisnici će moći da preuzmu podatke koje dele s Facebookom, uključujući objavljene fotografije, kontakte dodate na nalog, kao i postove na timelineu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading