Facebook ima novu misiju koja će sve nas zanimati!

Autor: Republika

Razonoda

30.01.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Facebook je u ponedeljak prvi puta objavila načela privatnosti i počela sa objavama obrazovnih videozapisa kako bi se pomoglo korisnicima da kontrolišu ko ima pristup njihovim informacijama, a u sklopu priprema za početak primene strogog zakona EU o zaštiti podataka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Facebook ima više od dve milijarde korisnika širom sveta

Videozapisi će korisnicima pokazati kako da upravljaju podacima koje Facebook koristi kako bi im prikazao oglase, kako izbrisati stare objave, kao i šta se događa s podacima kada izbrišu svoj korisnički nalog, pojasnila je putem bloga direktorka odeljenja za privatnost podataka u Fejsbuku privatnosti podataka Erin Igan. 

Iz Facebooka, koji ima više od dve milijarde korisnika širom sveta, napomenuli su da nikada pre nisu objavili načela, odnosno svoja pravila i načine obrade informacija korisnika. 

Današnje najave znak su nastojanja kompanije da se pripremi pre nego što na snagu 25. maja stupi evropski zakon o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation - GDPR), što će predstavljati najveće promene pravila u oblasti zaštite ličnih podataka od nastanka interneta. 

Novi zakon predviđa da kompanije u roku od 72 sata moraju da prijave kršenja privatnosti podataka, kao i da omoguće korisnicima da izvuku i izbrišu svoje podatke. 


- Svesni smo da ljudi koriste Facebook za povezivanje, ali ne želi svako da deli sve sa svima, uključujući i s nama. Važno je da imate izbora kada se radi o tome kako se koriste vaši podaci - napisala je Igan, a preneo B92.

Takođe, načela privatnosti kompanije uključuju i pomoć korisnicima u razumevanju kako se njihovi podaci koriste, čuva sigurnost tih podataka, stalno poboljšavaju nove kontrole i ispunjava odgovornost prema regulatorima. 


- Proizvode podvrgavamo strogim proverama sigurnosti podataka. Takođe se susrećemo s regulatorima, zakonodavcima i stručnjacima za zaštitu privatnosti širom sveta kako bismo dobili podatke i mišljenja o našim praksama i pravilima - navodi se u blogu. 

Glavna operativna direktorka kompanije Šeril Sendberg objavila je prošle nedelje da će Facebook stvoriti novi centar za privatnost, koji bi na jednom mestu objedinio sva bitna podešavanja privatnosti i društvene mreže. 

Novi evropski zakon drastično će povećati novčane kazne za kompanije za koje se utvrdi da krše zakon o zaštiti podataka. 

Od ponedeljka će korisnici Facebooka dobiti podsetnik da izvrše proveru privatnosti, napisala je Igan, kako bi bili sigurni da se slažu s time koje podatke dele i s kim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading