Snouden osmislio aplikaciju za zaštitu kuća

Autor: Republika

Razonoda

03.01.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Edvard Snouden, poznati američki špijun i borac za pravo na privatnost i slobodu izražavanja, nalazi se i dalje u Rusiji u azilu, ali tamo nije besposlen.

RepublikaFoto: youtube.com/RT
Haven aplikacija

Osim što je vrlo aktivan po pitanju problema prisluškivanja komunikacija i često se o tome javno oglašava, sada je izdao i svoju prvu mobilnu aplikaciju.

Za sada dostupna samo u Android verziji, aplikacija "Haven" trebalo bi da posluži u povećanju fizičke sigurnosti doma onih koji je instaliraju.

"Haven" je zamišljena da se instalira na neki, obično stariji ili jeftiniji, uređaj koji inače nije u upotrebi.

Aplikacija tada koristi sve dostupne senzore uređaja, kao i mikrofon i kameru, kako bi pratila događanja u okolini telefona.

Svaku aktivnost koju zabeleži, u vidu zvuka, slike, promene osvetljenja ili pokreta, "Haven" šalje direktno na telefon korisnika – kako bi ovaj bio siguran da mu niko neovlašćeno ne ulazi u dom, sobu, kancelariju i slično.

Svi podaci od nadzornog uređaja do korisnikovog primarnog telefona šalju se aplikacijom "Signal", kojoj sam Snouden najviše veruje kad je reč o end-to-end enkripciji. Dodatno, napredni korisnici aplikaciji "Haven" mogu da pristupaju i preko Tor mreže kako bi i ta komunikacija bila što manje vidljiva bilo kome ko bi hteo da je presretne.

Najveća prednost ove aplikacije trebalo bi da bude nadzor nad ostalim uređajima u domu, kako bi se osiguralo da ljudi s fizičkim pristupom istima na njih ne instaliraju neki malver za praćenje aktivnosti, ili neki drugi zloćudni program.

Snouden je ponudio svim zainteresovanima da dođu i do čistog programskog koda ove aplikacije (besplatno i open source), koja se za sada može instalirati samo na Androide. Primati poruke nadzora moguće je i na iPhone-u, a prikupe li se dovoljna sredstva od donacija u planu je i izrada iOS aplikacije koja bi i stari iPhone mogla da pretvori u nadzorni sistem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading