SAČUVAJTE PRIVATNOST: Obrišite lične podatke sa interneta!

Autor: n1info.com

Razonoda

15.11.2017

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštita ili briga za privatnost samo su neki od razloga zbog kojih mnogi žele da smanje svoj digitalni trag. Ovo su neki od saveta koji bi u tome mogli da pomognu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sačuvajte privatnost

U današnje vreme praktično je postalo nemoguće živeti bez interneta i različitih društvenih mreža.

Preplavljeni gomilom videa, fotografija  i drugih vrsta sadržaja, mnogi barem jednom nedeljno pomisle da bi bilo dobro rešiti se svih naloga i odustati od digitalnog života.

Isto tako, javne informacije o vama, koje su dostupne oglašivačima i drugima, omogućavaju lakše praćenje vaših aktivnosti i 'bombardovanje' reklamama.

Obrišite profile na društvenim mrežama i drugim servisima

Kako biste se rešili naloga na društvenim mrežama i online servisima za kupovinu, potrebno je da uđete u postavke i potražite opcije za zatvaranje, deaktivaciju ili brisanje profila. U zavisnosti od mreže, to možete učiniti i u okviru postavki u vezi sa sigurnošću ili privatnošću.

Brisanje profila može da traje do tri meseca, ali on za to vreme neće biti vidljiv. Facebook, na primer, napominje da pre svega preuzmete kopiju svojih podataka s te društvene mreže.

Alati koji će odraditi mnogo toga za vas

Razni alati pomoći će vam u brisanju vaše online prisutnosti, ali je važno napomenuti da nijedan ne predstavlja 'magično rešenje'.

Deseat.me se povezuje s vašim Gmail nalogom, a zatim vrši dubinsku analizu povezanih društvenih mreža, mailing lista i online trgovina. Zatim sastavlja listu u okviru koje ćete moći da se odjavite sa svake od njih ili dobijete listu na direktnoj stranici gde se možete odjaviti. Koristan alat mogao bi da vas podseti na neke davno zaboravljene stranice na kojima ste se prijavili.

Tu je i JustDelete.Me, veliki direktorijum adresa koje će vas odvesti direktno na stranicu na kojima se gase profili. Osim što pokazuje direktan link, bojama želi da vam pokaže koliko je teško ukloniti neki profil.

Uklonite lične podatke

Ako su na nekoj stranici objavljeni vaši privatni podaci, poput bankovnog računa, a vlasnici ih ne žele ukloniti, Google može biti od koristi preko svoje stranice za uklanjanje podataka. To može da potrajati, i ne mora nužno biti uspešno, ali može biti dobra opcija.

Obrišite zastarele podatke

Ako ste promenili posao, a mesecima kasnije još se vide vaši podaci na stranici starog posla, iako te stranice više nema, moguće je da Google ima na svojim serverima indeksiranu staru verziju. Tu vam pomaže  alat za uklanjanje zastarelog sadržaja, koji je koristan i kad želite da uklonite neke podatke sa stranice sa kojom ne želite više biti povezani. Ipak, Google navodi da nisu svi zahtevi uspešni.

Obrišite svoj e-mail nalog

E-mail za mnoge predstavlja ključno sredstvo za digitalno funkcionisanje, posebno zbog svih povezanih Google servisa, a zavisno od maila koji koristite, to može biti više ili manje komplikovano.

Nakon prijave ćete obično morati da pronađete opciju za brisanje i zatvranje naloga. Neki od njih ostaju otvoreni neko vreme, a ako se predomislite, imajte na umu da je mail poslednja stvar koju treba da obrišete, jer je često povezan sa nizom drugih usluga.

Kod Gmaila morate otići na myaccount.google.com i kliknuti na Izbrišite svoj nalog ili usluge pod karticom Postavke naloga. Google nudi opciju brisanja određenih njihovih proizvoda ili celog Google naloga, piše B92.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading