3 razloga zašto je trijumf Angele dobar za Srbiju

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

BERLIN - Sve oči sveta u nedelju će biti uprte u Nemačku, koja izlazi na savezne parlamentarne izbore. Najizglednije je da će kancelarka Angela Merkel sa svojom partijom Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) posle 12 godina vladavine osvojiti još jedan mandat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel ima 36 odsto glasova

Njen trijumf u izbornoj trci, kako ocenjuju stručnjaci, bio bi veoma dobar za Srbiju, na koju Merkelova gleda kao na saveznika i partnera. Pobeda Gvozdane Ledi ide u korist u našoj zemlji, kako na domaćem tako i na regionalnom i svetskom planu.

Martin Šulc "obećavao" na početku političke kampanje, ali je njegova popularnost drastično pala

Podsetimo, iako je u početku kampanje protivkandidat Merkelove lider Socijaldemokrata (SPD) Martin Šulc "obećavao", tokom izborne trke je njegova popularnost drastično pala, te se procenjuje da neće postići zavidne rezultate. Od ostalih partija velike šanse za ulazak u Bundestag (nemački parlament) prvi put posle Drugog svetskog rata ima desničarska Alternativa za Nemačku (AFD), koja bi mogla da zadaje glavobolje Merkelovoj. Još jedan problem za nju, ukoliko osvoji četvrti kancelarski mandat, biće i sklapanje buduće koalicije jer navodno ne namerava da ostane u savezu sa SPD, dosadašnjim partnerom u vlasti.

1. Našu zemlju vidi kao lidera u regionu

Angela Merkel vidi Srbiju kao lidera u regionu i važnog saveznika na zapadnom Balkanu. Kancelarka je u više navrata istakla da Berlin daje ogromnu podršku našoj državi i da je zadovoljna napretkom reformi, kao i rešavanjem izbegličke krize, pitanjem koje je veoma važno za nju.

Takav stav, međutim, nažuljao je Hrvatsku, koja je, kako smo pisali, to shvatila kao svojevrsnu izdaju jer ih je Nemačka u prošlosti podržavala. Analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski je izjavio da njegovu državu sekira to što ona podržava Beograd i gaji prijateljske odnose s vlastima u Srbiji.

2. Ima blag stav prema Vladimiru Putinu

Otkako je preuzela kormilo u Nemačkoj, Merkelova je vodila vrlo opreznu politiku kad je reč o Rusiji i njenom lideru Vladimiru Putinu. Uprkos sankcijama Moskvi, koje je EU u nekoliko navrata uvela toj državi zbog ukrajinske krize, kancelarka je, tvrde analitičari, pokazala blag stav prema Putinu i veliko poštovanje prema njemu. To mnogi ocenjuju kao dobar znak za Srbiju, koja ima tradicionalno dobre odnose sa Moskvom. Pretpostavlja se da zbog toga neće biti jačih pritisaka na Beograd da se odrekne savezništva s Rusijom, barem kad je reč o Nemačkoj.

O boljim odnosima Berlina i Moskve pisalo se i nakon susreta Merkelove sa šefom Kremlja maja ove godine, kada je izjavila da su odnosi dve zemlje bolji, dok je Putin rekao da su prešli dug put koji vodi ka zbližavanju. Takođe, Berlin je žestoko iskritikovao Vašington zbog uvođenja oštrijih sankcija Rusiji u avgustu jer to predstavlja udarac na energetske ugovore između Rusije i Nemačke.

3. Dejvid Makalister je njen miljenik

Dejvid Makalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, politički je miljenik nemačke kancelarke. Poznato je da Makalister ima blagonaklon stav prema našoj državi, pa je tako nedavno poručio da je naša zemlja napredovala na putu ka EU. Sama Merkelova, podsetimo, prilikom posete našoj zemlji pohvalila je reforme predsednika Aleksandra Vučića, koji je tada bio na mestu premijera, i poručila da ispunjavamo EU standarde. Iako Nemačka podržava ideju "Evrope u pet brzina", koja podrazumeva usporavanje integracija novih članica, Makalisterov i Merkelin stav bi mogao da koristi Srbiji na evropskom putu.

POSLEDNJE ANKETE:

Angelin CDU 36 odsto glasova

Šulcov SPD 22 odsto podrške

Desničarski AFD 11 odsto podrške Stranka slobodnih demokrata 10 odsto glasova
Radikalna levica 9 odsto glasova Zelena partija 8 odsto podrške

Skandal Merkelovoj i njenom mužu stigla pisma s žiletom i belim prahom

Preteća pisma sa žiletima i belim prahom stigla su uoči izbora na adrese kancelarke, njenog supruga Joakim Zauera i još tri nemačka političara. Te pošiljke su upućene u sredu i četvrtak i bile su napisane na arapskom sa potpisom nemačke salafističke zajednice koja je upozorila da je sadržaj smrtonosan i da ga ne treba dirati. Policija je rekla da beli prah nije štetan, a jedan od primalaca poslanik Zelenih Hans Kristijan Štreble je rekao da se možda radi o manipulaciji krajnje desnice.

Složeni izborni sistem, birač ima dva glasa

Nemački izborni sistem je složena kombinacija i naziva se personalizovani proporcionalni sistem. Svaki birač ima dva glasa, prvim neposredno bira kandidata u svom izbornom okrugu u kojem mandat u Bundestagu dobija onaj ko ima prostu većinu glasova, a drugim "birač odlučuje o poslanicima koji će preko pokrajinske stranačke liste ući u Bundestag. Ti drugi glasovi su odlučujući jer određuju koja stranka će dobiti najviše mesta i time pravo da imenuje kancelara i sastavi vladu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading